Korupcija je zaista veliko zlo, ali i dalje je prisutna u mnogim segmentima hrva­tskog društva. Kupovanje fakultetskih ispita, “šuplji” javni natječaji, čak i suci, kojima je koruptivni novac važniji od pra­vde.

U javnosti se već iskristaliziralo mišljenje da novac ot­vara baš sva vrata, pa i ona koja bi trebala biti zaštićena naj­tvr­đim bravama. Novac iznad poštenja nikako ne zvuči dobro. Svaka korupcija je odvratna, ali ona u zdravstvu vjerojatno je najgora od svih. Jednostavno, zdra­vlje povezano s nečasnim radnjama izaziva strah. Zbog to­ga i trenutno aktualna koruptivna afera u splitskom zdrav­stvu zaslužuje poseban osvrt.

Dakle, procurila je komuni­kacija između doktora Hrvoja Tomasovića i doktorice Ivane Rosenzweig Jukić, gdje dogovaraju “usmjeravanje” pacijenata i modus raspodjele koruptivnog plijena. Zanimljivo, u cijeloj raboti poseban naglasak predviđen je za onkološke pacijente. Oni su najbolesniji i vjerojatno su najspremniji izda­šno platiti. Naravno da opravdani bijes javnosti nije izostao. Ali, najskandaloznije je reagirala Hrvatska liječnička komora. Uglavnom, preporučaju da se bilo kakvi koruptivni ili slični skandali raščišćavaju da­leko od očiju javnosti, jer je to u “interesu pacijenata”.

Liječničku profesiju treba, između ostalog, zaštititi i šutnjom. Ali, trebamo li zaista šutjeti ako se usluga na bilo koji na­čin (izravno ili neizravno) uvjetuje nelegalnim dodatnim plaćanjem?

Da ne bude zabune, liječnike treba i hvaliti i kuditi, već kako zaslužuju. (Isto pravilo važi i za sve ostale profesije.) Pokušaj zataškavanja bilo čega sigurno ne doprinosi boljoj kvaliteti usluge. Problem koji postoji, a na koji se javno ne ukazuje, može postati samo gori. Nepo­šteni tako dobiju krila, a apetiti nabujaju do nebesa. A da novinari ne iznose ovakve i slične probleme, javnost (a pogotovo pacijenti) o tome ne bi saznala apsolutno ništa. I nemojmo sa­da govoriti da su liječnici pot­plaćeni, da ih je malo i da će svi otići u inozemstvo. (Čuju se i glasine da su farmaceutske špi­ne manje izdašne u zadnje vrijeme, pa manjak prihoda treba negdje nadomiriti.)

Čak i ako postoji nezadovoljstvo bilo čime, to ne može i ne smije biti razlog za korupciju. Uostalom, u mnogim dru­gim cijenjenim profesijama stan­dard je kudikamo lošiji i teško se radi, ali nitko od nikoga ništa dodatno i nelegalno ne zahtjeva. Jednostavno, zdrav­stve­ne usluge NE SMIJU biti predmet manipulacija i zveckanja novcem.

Ako već želimo zaštititi pa­cijente (a da to nije puka fraza), ima li boljeg lijeka od istine? I to istine, gdje pošteđenih neće biti. Trebamo li osjećati grižnju savjesti, ukazujući na liječnike, kojima je novac iznad zdravlja pacijenata i kojima je moral ne­poznat pojam? Zašto bi netko bio pošteđen suda javnosti? Ako ništa drugo, nepošteni lije­čnici zaslužuju (barem) bojkot. Ne zavrištite li u močvari, začas će vas progutati živo blato.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]

Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!