Ovu kremu možete koristiti za ispucale ruke, suha i ranjena stopala, krhke nokte, suhu kožu cijelog tijela, ali i usne i lice. U vrlo malim dozama možete ju koristiti i kao ulje za njegu vrhova kose. Kada je nešto prirodno i načinjeno od najboljih sastojaka, uvijek će njegovati i hraniti bilo koji dio tijela

 

Došla je jesen, a skoro će i zima. T na Kvarneru znači i razdoblje vjetrova, pogotovo hladne, suhe bure. Često me, posebice majstori zanata koji se rade rukama, strojari i drugi majstori iz radiona pitaju ima li što prirodno za mazati ruke. Ima, puno toga. Mnoštvo je različitih receptura, a svakoj je zajedničko isto, dok je na polici niti jedna zaštitna krema neće pomoći. Također, kreme od prirodnih materijala biti će masne, ostavljat će tragove na šalicama i stvarima koje se dotiču pa ih je uputno mazati češće u tankom sloju, a pogotovo pred spavanje.

U principu treba vam nešto što će zadržavati vlagu i elastičnost kože (lanolin), nešto što će ju dubinski hraniti (na primjer shea maslac), nešto što će ju regenerirati (na primjer kantarionovo ulje) te nešto što će dati razmazivost i lakoću mješavini (na primjer badem, kokos, marelica). U ovo se može, ali i ne mora dodati određeni postotak voska da sve drži na okupu i na sobnoj temperaturi. Vosak također djeluje na zadržavanje vlage i samu mehaničku zaštitu kože.

Evo moguće recepture:

5 g lanolina bez pesticida, kupite u ljekarni

5 g žutog čistog pčelinjeg voska, dobijete od prijatelja pčelara

30 g shea maslaca, kupite u trgovinama prirodnih preparata, prodavaonicama zdrave kozmetike ili ljekarni

20 g kantarionovog ulja, napravili ste ga prošlo ljeto

20 g kokosa, ima ga u svakom dućanu

Lanolin, vosak i kokos pomiješajte zajedno u maloj zdjelici koju ćete staviti u posudu s hladnom vodom. Pazite da je razina  vode samo do polovice visine posudice s uljem da vam voda ne ulazi unutra. Sve zajedno stavite na laganu vatru, lagano miješajte i čekajte da se lanolin i vosak otope. Kada se sve otopilo, dodajte ostale sastojke i miješajte dok se sve ne sjedini. Potom maknite s vatre i najbolje žlicom ili špricom ulijte u pripremljene posudice. Ako su posudice staklene, možete odmah lijevati. Ako su plastične, miješajte i dalje i prelijte kada je smjesa mlaka. Ona će se početi stvrdnjavati, no to ne smeta. Nije u njoj ništa kvarljivo što bi moglo skratiti rok trajanja kreme ako ne napunite savršeno posudicu.

Miris ove kreme je ugodan, biljni, blag i meni sasvim samodostatan. Želite li u to dodati i eterično ulje koje će djelovati na miris, ali i na regeneraciju kože, možete dodati eterično ulje lavande u fazi kada maknete posude s vatre. Ukapajte 10 kapi i lagano i detaljno promiješajte.

Ovu kremu možete koristiti za ispucale ruke, suha i ranjena stopala, krhke nokte, suhu kožu cijelog tijela, ali i usne i lice. U vrlo malim dozama možete ju koristiti i kao ulje za njegu vrhova kose. Kada je nešto prirodno i načinjeno od najboljih sastojaka, uvijek će njegovati i hraniti bilo koji dio tijela. Ako možete, kupite hladnoprešane i nerafinirane sastojke, ako ne – nema veze, ova krema bit će puno bolja od bilo čega iz dućana.