Sve u prirodi ili raste ili propada, pa tako i naša tkiva koja ne koristimo 


Već me godinama muči bol u vratu koje se spušta do lijevog ramena, skroz uz kralježnicu između lopatica. Snimila sam RTG cervikalne kralježnice i molim vas da mi pojasnite nalaz. U zadnje vrijeme imam neku vrstu vrtoglavice malo čudan osjećaj u glavi i zanošenje kod hoda u jednu stranu.

RTG snimke ukazuju na degenerativne promjene na vratnoj kralježnici, koje su detaljno opisane. Sam nalaz ne govori direktno o uzroku problema, niti to RTG može učiniti (osim u rijetkim slučajevima fraktura, tumora, te nekih drugih).

Simptomi kroničnih vertebropatija, a u ovom slučaju vratobolja, vezani su uz cijeli niz uzroka. Sjedelački način života, izostanak fizičke aktivnosti, naročito odgovarajuće, eventualno višak kilograma, te kao posljedica loša cirkulacija i izostanak stimulacije metabolizma kostiju i okolnih mekih tkiva, stimuliraju degenerativne promjene, koje se potom događaju brže, sveobuhvatnije su i produciraju više simptoma. Ili vrlo jednostavno- sve u prirodi ili raste ili propada, pa tako i naša tkiva koja ne koristimo.

Opisane smetnje mogu se ublažiti lijekovima, ponekada dobro reagiraju na klasičnu terapiju (struja, ultrazvuk, laser, magnet), ali su ta poboljšanja prolazna.

Tome je tako jer su degenerativni procesi promijenili oblik i međuodnose kostiju i mekih tkiva u vratu. Dodatna pomoć u konkretnom slučaju mogu biti mobilizacijske i manipulacijske tehnike iz domena manualne medicine. No najčešće trajno rješenje je jedino redovito vježbanje, koje će održavati pokretljivost vratne i grudne kralježnice, stimulirati cirkulaciju i snažiti, a potom i održavati mišiće snažnima.