Već dvije godine imam problema s vratom, zakoči me, ne mogu se baviti nikakvim sportom, smeta mi za spavanje, trpim bolove, imala sam vrtoglavice i imam glavobolje. Imam 40 godina. U Zadru sam išla nema gdje ne, više ne znam što bih, imate li kakav prijedlog?

 

Kronični i ponavljani problemi s vratnom kralježnicom u srednjoj životnoj dobi uvijek imaju tri ili četiri svoje komponente. Prva su degenerativne promjene na samoj kralježnici. Njih možemo razumjeti kao konačni rezultat mnogih skupljenih mikrotrauma koje su izazvale manje ili veće oštećenje tkiva (najčešće diskova i kostiju) te posljedičnu adaptaciju koja također može izazivati bol. Druga su životne navike, naročito pozicija glave pri dužem sjedenju, ili tip fizičke aktivnosti koji dodatno iritira već oštećena tkiva. Treći su dodatni problemi u lokomotornom sustavu, poput stanja u ostalim dijelovima kralježnice te kukovima i ramenima, ali i neke sistemske bolesti, kao što su dijabetes, povišeni krvni tlak i slično. Ponekad se uključi i četvrta komponenta, a to je stres ili dugotrajni mentalni nemir koji dodatno stimulira napetost i bol u vratu i ramenima.

Kod većine vratobolja radi se o jednostavnim mehaničkim i/ili upalnim uzrocima koji su podobni za jednostavno liječenje bilo klasičnom fizioterapijom, bilo lokalnom manualnom terapijom (mobilizacijama ili manipulacijama, popularnom kiropraktikom) ili specifičnim vježbanjem. Ukoliko se takav pristup pokazao neuspješnim, vjerojatno je riječ o smetnji s više međusobno povezanih uzroka koji se svi ne nalaze na vratu ili u njegovoj blizini.

U tom slučaju, vrlo iskusan fizioterapeut temeljito će proučiti vašu medicinsku dokumentaciju i, što je još važnije, učiniti detaljan pregled. Potom će postaviti hipotezu nastanka i održavanja vaših simptoma te vas upoznati s vašim problemom. Potom će započeti s postupkom rehabilitacije u kojem će, zajedno s vama, nastojati sanirati sve uočene nedostatke.

Iz našeg iskustva, kod sličnih slučajeva, a ako tkiva na vratu nisu iznimno jako oštećena, uz upornost pacijenta, prognoza je generalno dobra.