Jednostavni burzitisi u ramenu su kao žulj. Kada dođu, bol je velika, ali spontano ili uz malu pomoć lijekova ili fizioterapije relativno brzo i prođu

 

Prije negdje 3 i pol godine upalile su mi se burze u oba ramena kao posljedica treniranja plivanja. To je bilo jako bolno, nisam mogla bocu vode podići jednom rukom. Bila sam na pretragama, magnetskoj, fizikalnim terapijama, dobila sam neke vježbe. Nakon svega bol se smirila. Ramena su mi sada malo osjetljivija kada ih opterećujem, ponekad nakon nekih težih poslova znaju malo boljeti. Tako je zadnje tri godine, no sada se u jednom ramenu bol vratila. 

Ne znam što da radim? Kako i zašto se to nakon toliko vremena nije smirilo i prošlo? Naravno s treninzima sam odmah prestala i više nisam ni pokušavala trenirati... čak me bole ramena i nakon kratkog kupanja.

Imam tek 21 godinu i mislim da neću moći tako dalje... Što bi trebala napraviti? Kako se to liječi? Je li  uopće moguć oporavak?

 

 

Jednostavni burzitisi u ramenu su kao žulj. Kada dođu, bol je velika, ali spontano ili uz malu pomoć lijekova ili fizioterapije relativno brzo i prođu. Kada traju ovako dugo, a naročito kada je preosjetljivost takva da i mala aktivnost provocira bol,tada je potrebno vidjeti što je uzrok takvog žuljanja? Od najčešćih krivaca mogu spomenuti lošu pokretljivost lopatice (hipomobilnost ili diskinezija), slabost određenih mišića u okolini ramena (najčešće donji trapezius, serratus i infraspinatus), loša pokretljivost vrata ili manji podražaj na izlazišta živaca koji inerviraju ruku, različiti problemi sa grudnom i slabinskom kralježnicom, skraćenje nekih tetiva...

Dakle, u ovoj fazi, liječenje žulja je besmisleno. Važno je pronaći uzrok žuljanja i taj uzrok ukloniti ili sanirati. Iskusan fizioterapeut, čija je subspecijalnost rame, trebao bi moći to učiniti, kroz detaljan pregled i kasnije kroz odgovarajući program specifičnih vježbi, sa ili bez upotrebe metoda manualne medicine. Strpljenje je važno, jer nakon toliko vremena, poboljšanja će se događati postupno.