Možda će činjenicu da u kruhu možda postoje derivati ljudskog tijela neki dočekati s vidljivim gađenjem

 

Nekada se kruh radio od brašna, vode, kvasca i soli. Malo šećera i malo ulja. I danas ga tako rade oni koji cijene domaću kuhinju i koji vjeruju svojem umijeću.

Barem znaju što jedu. Nažalost, takvi su u debeloj manjini. Malo nedostatak vremena, malo nedostatak volje, a i pekare su na svakom koraku. U najvećem broju velikih marketa kruh se peče pred vama (doduše, od tvornički pripremljenog smrznutog tijesta), a asortiman se stalno širi. Od bijelog do (skoro) ugljen-crnog, sa sjemenkama i bez njih, lovački i domaći, primorski i hrustavi. Već sam naziv bi vas trebao zaintrigirati, jer obično barem malo asocira na “bakinu” recepturu i čaroban miris iz kućne pećnice. Nažalost, puno toga je iluzija.

Kruh se promijenio. Jedan privatni pekar mi je rekao ovo: „Kupci žele nenormalno crn kruh, žele hrustavu koru, žele da se kruh ne mrvi, žele produženu svježinu i još mnogo toga. To je nemoguće postići bez brojnih dodataka, od boja pa nadalje. Bez tih dodataka nezadovoljstvo bi bilo veliko i konkurencija bi nas pomela.

Znate, proizvodnja kruha je vrlo precizna znanost.“ Po marketima se tu i tamo mogu vidjeti deklaracije ispod kruha (izuzetno sitna slova) s mnogo čudnih naziva. O djelovanju silnih dodataka na zdravlje možete samo nagađati, a pikanterije su neobične i pomalo gadne. Što sve možete očekivati, pokazat ću na primjeru L-cisteina (E920).

L-cistein je neesencijalna aminokiselina i jedan od standardnih aditiva. Poboljšava elastičnost i kvalitetu tijesta, a time i izgled konačnog proizvoda. Dodatak se može proizvesti sintetizacijom u labo­ratoriju, ali to je skuplja metoda, pa se rijetko koristi. Većinom se radi od svinjskih čekinja, rogova krava, kože sisavaca, noktiju, pačjeg perja, naftnih nus-produkata i ljudske kose. Najviše pogona za ekstrakciju L-cisteina nalazi se u Kini. Nije tajna da kosu metu s podova frizerskih salona, a tamnu cijene više od svijetle. Sadrži više cisteina. Možda će činjenicu da u kruhu možda postoje derivati ljudskog tijela neki dočekati s vidljivim gađenjem, a možda upravo zbog toga ne postoji zakonska obveza da se ovaj dodatak uopće deklarira. Ne znam zašto, ali sve me neodoljivo podsjeća na derivate fetusa u nekim cjepivima.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]