Križa su, uz glavu, jedini dio tijela na kojemu se pri imenovanju bolnog stanja zadovoljavamo sa opisnom dijagnozom. Niti jedan drugi zglob nema takvu “povlasticu”. I dok bi bilo prilično smiješno reći da pacijent ima koljenobolju, gležnjobolju, kukobolju ili laktobolju, sasvim je prihvatljivo reći da pati od križobolje (ili glavobolje). Razlog je relativno je jednostavan- većina križobolja spada unutar domena nespecifičnih bolnih stanja kojima je teško ili nemoguće utvrditi točan uzrok.

Za razliku od specifičnih križobolja uzrokovanih jasnim promjenama, dokazivim pregledom i slikovnom dijagnostikom (kao što su to išijasi uzrokovani hernijama diska, smetnjama kao posljedicama suženja spinalnog kanala ili oštećenjima kao posljedica traume).

U posljednjih 30-ak godina ne nedostaje nastojanja da se postavi kvalitetan dijagnostički, a potom i terapijski okvir za liječenje takvih križobolja. Smjer nastojanja fokusiran je na pokušaj njihova svrstavanja u podgrupe po svojim simptomima, rezultatima fizikalnog pregleda i reakcijama na određene terapijske procedure. Na taj način nastojimo dobiti brzi odgovor na pitanje kakva bi terapija u konkretnom slučaju bila najučinkovitija, a prije no što je pacijent proveo dva ili više tjedana na generičkom liječenju koje je slično za sve pacijente s križoboljom.

Takva nastojanja dovela su do zanimljivih spoznaja i prepoznavanja različitih tipova križobolja, od kojih je jedan hipermobilna lumbalna kralježnica, kao mogući uzrok bolova. Naime, jedan dio populacije je fleksibilniji od prosjeka. To znači da ligamenti dozvoljavaju veću mobilnost svih zglobova, no što anatomija kostiju i hrskavice to može podnijeti. U nedostatku odgovarajuće mišićne kontrole, takva prevelika pokretljivost preopterećuje inače zdravo tkivo, uzrokujući bolove. Baš kao što i hodanje u preširokim cipelama uzrokuje žuljeve. Kod takvih križobolja klasična fizioterapija, kao i manualna terapija (kiropraktika) posve su neefikasne i jedini lijek su odgo­varajuće vježbe, a najvažniji dio liječenja je rano prepoznavanje uzroka.