Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali itekako bogato vitaminima A, B1, B2, B3, B6, vitaminom C, folnom kiselinom, vitaminima E i K. Mineralni sastav uključuje kalcij, željezo, magnezij, mangan, fosfor, kalij i cink

Naziv LCHF nastao je u Švedskoj, a dolazi od Low Carb High Fat, što znači smanjeni unos ugljikohidrata i povećani unos masnoća. U praksi to podrazumijeva strogo reducirani unos namirnica bogatih šećerom i škrobom kao što su kruh, tjestenina, žitarice, krumpir, riža i sl.

Nisam pobornica niti jedne vrste prehrane/dijete, već vjerujem da je važno hraniti se raznoliko, umjereno te koristiti sezonske namirnice i, naravno, baviti se tjelesnom aktivnošću. S obzirom da volim eksperimentirati s hranom i isprobavati nove stvari, napravila sam i ove muffine i odlični su! Možete koristiti i neko drugo bobičasto voće (bilo svježe ili zaleđeno), no kako u šumi ima još kupina, iskoristila sam njih.

Kupina, lat. Rubus fruticosus, je višegodišnji grm koji raste uz ograde, rubove šuma, puteve. Ima oblik trnovitog grma koji može doseći visinu do 3 metra. 

Tijekom povijesti Grci i Rimljani koristili su plodove, lišće, koru i korijenje kupine u liječenju brojnih bolesti, od blagih infekcija do otrovnih ugriza.

Danas su brojna istraživanja dokazala kako ove male crne bobice osim osvježavajućeg učinka imaju i veliku moć za naše zdravlje. Obiluju vitaminima i mineralima, vlaknima te antioksidansima vrlo učinkovitima u prevenciji brojnih bolesti.

Snažna ljubičasta boja kupina potječe od antocijana koji svojom snažnom antioksidativnom aktivnošću blagotvorno djeluje na zdravlje, posebice kardiovaskularnog sustava. Izuzetno je važna njegova uloga u prevenciji malignih bolesti. Kupine sadrže i elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici, pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka. Obiluju i polifenolima koji pomažu tijelu u borbi sa slobodnim radikalima te sprječavaju bolesti srca i krvnih žila.

Ovo moćno voće siromašno je kalorijama, ali itekako bogato vitaminima A, B1, B2, B3, B6, vitaminom C, folnom kiselinom, vitaminima E i K. Mineralni sastav uključuje kalcij, željezo, magnezij, mangan, fosfor, kalij i cink.

U kupinama se nalazi i lutein, najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprječava razvoj očne mrene.

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati kolesterol.

Za šest muffina potrebni su ovi sastojci.




SASTOJCI:

- 60 g mljevenih badema

- 20 g kokosovog brašna

- 1 ravna žličica psyliuma

- 1 žličica praška za pecivo

- prstohvat soli

- 2 žlice otopljenog kokosovog ulja

- 3 jaja

- 2 žlice kokosovog šećera/eritrita ili nekog drugog zaslađivača

- 1 šaka kupina


PRIPREMA:

Pećnicu zagrijati na 180°C. Pjenasto miksati jaja sa šećerom. U tu smjesu dodati ostale tekuće sastojke.

Suhe sastojke posebno promiješati te dodati u mokre i sve zajedno izmiksati.

Ostaviti 5 minuta da se zgusne.

Umiješati kupine te napuniti košarice za muffine.

Muffine peći na 180°C oko 20 minuta.