Rasplamsavanje kandide u tijelu može značiti itekako ozbiljno stanje, pa se određene mjere podrazumijevaju. Ono što medicina nudi su antimikotici za uništavanje gljivica. Ima ih više vrsta: Nystatin, Amphotericin B, Diflucan, Sporanox i sl. Ako je to prvo ili (još gore) jedino što mislite poduzeti, trajni rezultati bit će slabi. KOJA KORIST OD DJELOVANJA NA GLJIVICE, AKO SE ZAKISELJENOST U TIJELU NE KORIGIRA? Znate, probušenu gumu možete pumpati koliko hoćete, ali je nećete osposobiti sve dok ne poduzmete neke druge mjere. Stručnjaci prirodnog liječenja djeluju podosta drugačije. PRIJE OKRŠAJA S GLJIVICAMA TREBA PRIPREMITI TEREN. Dakle, treba odmah prestati s unosom hrane i drugih tvari (pod "drugim tvarima" mislim naročito na antibiotike, ali i mnoge druge lijekove), koje uništavaju mliječno-kiselinske bakterije i HRANE kandidu te u crijevu naseliti novu populaciju korisnih bakterija. TEK TADA DOLAZI U OBZIR DODATNO UNIŠTAVANJE KANDIDE, po mogućnosti prirodnim sredstvima. Obično zapne pri dijetnom režimu, koji nikako da pokaže konkretne rezultate. Ono što liječnici predlažu VRVI PARADOKSIMA, zbog kojih je ozdravljenje praktično nemoguće. Glavni kamen spoticanja su meso i mlijeko. Doduše, životinjske i mliječne bjelančevine ne hrane kandidu neposredno, ali STVARAJU KISELO-TOKSIČNI OKOLIŠ, koji kandidi pogoduje. U mesu ima do 15 PUTA više pesticida (gomila se u masnom tkivu) nego u najzagađenijem povrću, a tu je još i pravi koktel hormona i antibiotika, koji vam sigurno neće činiti dobro. Mesno-mliječna prehrana je NEPRIJATELJ KORISNIH BAKTERIJA, odnosno KANDIDIN PRIJATELJ. Iako voće sadrži šećer (a šećer želimo svakako izbjeći), voće djeluje alkalno i pomaže nam svojim brojnim korisnim sastojcima. Izbjegavajte pretjerano slatko voće (tu posebno mislim na ananas, banane i grožđe), ali umjerena količina jabuka, limuna, grejpa, kivija i sličnog voća je dozvoljena. Zapravo, ako vas uhvati velika želja za slatkim, onda je i najslađe voće daleko bolje od keksa, čokolade i drugih proizvoda s rafiniranim šećerom. Marmelade i kompote najbolje je izbjegavati. Od zaslađivača, preporučaju se suho voće i stevija (obično se može nabavite u trgovinama zdrave prehrane), nešto manje javorov sirup i voćni sokovi, a NIKAKO BIJELI I SMEĐI ŠEĆER, KONCENTRIRANA FRUKTOZA I SLADILA OD ŽITARICA. Mišljenja se malo razlikuju kod povrća. Generalno, sve je dozvoljeno osim cvjetače. Ponešto su sporni mrkva i cikla, zbog visokog sadržaja šećera. Međutim, iz prakse znamo da ovo povrće raskiseljava, a i dodatno djeluje protiv gljivica. Konzervirane gljive su zabranjene, a i svježe, ako je već došlo do sindroma "puštajućeg crijeva". Ako koristite soju, tofu i sojin jogurt su najbolji. Nadalje, pripazite i na način pripreme hrane. MIKROVALNE UREĐAJE IZBACITE IZ STANA ZAUVIJEK. Još jedno bolno pitanje... Pri obračunu s kandidom svakako treba smanjiti unos ugljikohidrata, a tu prvenstveno mislim na proizvode od brašna, POGOTOVO AKO SADRŽE KVASAC. Nisu sve vrste kruha jednake. SVJEŽE BRAŠNO (ne starije od 7 dana) NIKADA VAS NEĆE TOLIKO ZAKISELITI KAO STARO. U prvom razdoblju liječenja kandide, možda je najbolje posve zaobići krušnu hranu. Isto važi za tjesteninu i krompir. Tek sada su na redu probiotici...