Limun je zimzelena biljka koja naraste od 3 - 6 m visine, sa sjajnim listovima, bijelim cvjetovima jakog mirisa i osvježavajućim plodovima. U odgovarajućem podneblju limunovo drvo cvate i do 3 puta godišnje, od svibnja do rujna, a nakon svake cvatnje daje plodove koji se koriste za jelo, sok i preradu.

Plodovi limuna mogu biti ovalnog ili okruglog oblika, žute su boje, a unutrašnjost je ispunjena sokom. Meso je razdijeljeno od 8 do 12 režnjeva u kojima se nalaze sjemenke. Kora može biti lagano hrapava ili glatka, a s unutrašnje strane obložen je bijelom spužvastom ovojnicom koja nije jestiva. Sočnog je i kiselog ukusa.

Limun je prirodni antiseptik i antioksidans. Pomaže u snižavanju krvnog tlaka i povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola. Smanjuje rizik od moždanog udara, pomaže u prevenciji bubrežnih i žučnih kamenaca te štiti od osteoporoze.
Osim mnogih dobrobiti za zdravlje, limun se koristi i u kozmetičke svrhe te je učinkovito ekološko sredstvo za čišćenje doma.





SASTOJCI:

260 g mljevenog keksa
150 g maslaca

750 g krem sira (koristila sam mascarpone)
100 g šećera u prahu
Sok 1 limuna
Korica 2 limuna
300 ml vrhnja za šlag


PRIPREMA:


Maslac otopiti i promiješati s mljevenim keksima. Smjesu keksa i maslaca utisnuti u kalup i ostaviti u hladnjaku.
Miksati sir sa šećerom, sokom i koricom limuna. U posebnoj zdjeli miksati vrhnje u šlag, pa ga ručno špatulom umiješati u sir. Isprobajte smjesu pa po želji dodajte više šećera ili limunove korice. Smjesu rasporedite po keksima, ukrasite po želji i ostavite nekoliko sati u hladnjaku.