List dunje vrlo brzo i učinkovito pomaže kod proljeva. Zapamtite to i kada budete u prilici naberite desetak listova, osušite ih i pohranite za svaki slučaj

 

Iako je dunja pomalo već zaboravljeno voće i sjetimo je se većinom ujesen ili zimi kada se od njenih plodova najčešće kuha kompot, danas ćemo reći nešto o njenom lišću i sjemenju, a sam plod ostaviti kao temu za neki jesenski članak.

Ovih dana više osoba mi se požalilo da ih je uhvatila crijevna viroza te da imaju problema sa prerijetkom, skoro vodenom stolicom. Sjetila sam se jedne prilike kada sam bila kod bake u Slavoniji. Harala je crijevna viroza i prijateljica je imala velikih problema. U kratkim crtama, nije se baš mogla previše udaljavati od kuće i WC-a. Bio je vikend i ukućani nisu mogli kupiti aktivni ugljen koji joj je uobičajeno pomagao pri ovim problemima.

Baka se sjetila da se za takve probleme nekad koristio list od dunje. Bila je sredina ljeta i list dunje je bio potpuno razvijen. Kako je bila hitnoća, nije čekala uobičajenih dan-dva da se list posuši. Dva velika svježa lista skuhala je u džezvici vode, pustila da odstoji i odmah pripremila sljedeća dva lista za sljedeću džezvu. Kada se prva tura čaja ohladila, tek dovoljno da se može piti, prijateljica je popila nezaslađen čaj. Već kroz 20 minuta neugodan osjećaj u crijevima je malo popustio, a nakon sat vremena stolica je pokazivala prve naznake normalizacije. Sat vremena nakon prve šalice prijateljica je popila i drugu šalicu koja je u sljedećih sat vremena jako puno pomogla. List dunje zaista vrlo brzo i učinkovito pomaže kod proljeva. Zapamtite to i kada budete u prilici naberite desetak listova, osušite ih i pohranite za svaki slučaj.

Sjemenke dunje su druga priča. Mene su oduševili potpuno prirodni šamponi rađeni isključivo od svježe napravljenih biljnih iscrpnina biljaka. Sluz koja se dobije namakanjem sjemenki dunje u ovim šamponima se koristi za „geliranje“ iliti zgušnjavanje vodenih iscrpnina. Gel vrlo nježno obavija vlasi kose i ostavlja ju nakon ispiranja mekom i hidratiziranom. Sam gel je izuzetno dobra hidratantna emulzija koja snažno regenerira kožu pa se u prošlosti često koristio protiv bora na licu, za tretiranje izuzetno suhe i ispucale kože, na primjer ispucalih usnica, ruku, potkoljenica, kod problematičnih vena i sl. Obiluje mineralima i vitaminima, a sadrži i nešto masti. Za tu svrhu 6-8 sjemenki se prelije s decilitrom hladne vode i pusti odstajati preko noći. Sutradan se dobivenom sluzi tretiraju problematični dijelovi kože.

Kada budete sljedeći put jeli dunju, sjetite se osušiti i pohraniti njezine sjemenke. Napravite hladni macerat, isperite lice i kosu i javite rezultat!