Dobro je poznato da mace dobar dio svog vremena provode u temeljitom lickanju svoga kr­zna. Lizanje ponekad traje do­slo­vce satima, a maca polako i susta­vno jezikom održava toaletu svojeg krzna i kože. Jezik mačke je hrapav jer je prekriven papilama u obliku konusa, pa mačke njime doslovce “četkaju” svoje krzno. Ovakvo “umivanje” i “pranje” sma­­tramo normalnim pa većinu vlasnika zabrine kada ovaj ritual izostane. Upravo riječima “više se ne pere” zabrinuti vlasnici opisuju većinu stanja kada je njihova ma­ca apatična i potištena. Ovaj simptom je dakako, nespecifičan i ne govori nam ništa o uzroku oboljenja kod mace, ali svakako predstavlja jedan od alarmi­ra­jućih znakova zbog kojih će savjestan vlasnik macu odvesti na veterinarski pregled.

Ponekad je uzrok u sistemskom oboljenju, a nekada možemo naići na promjene u usnoj šupljini (jaka upala desni) zbog kojih se maca prestaje prati.

Lizanje može ići i u drugu krajnost. Tada imamo problem sa ma­com koja se opsesivno liže, to ponekad radi vrlo grubo tako da dolazi do oštećenja i ispadanja dla­ke. Može doći i do promjena na koži koja postaje crvena, osuta prištićima. I ovo su simptomi koji svakako zahtijevaju veterinarski pregled. Ponekad ćemo ustanoviti da maca ima parazite (najčešće buhe) te da su one razlog pretjeranom lizanju, no problem mogu uzrokovati i razne reakcije preosjetljivosti, hormonalni pore­mećaji te druge bolesti kože.

Kao zaseban kompleks javlja se i tzv. psihogena alopecija ma­ča­ka.

Mačke su individualci, a u pri­rodnim uvjetima one su lovci koji ne love u čoporu kao psi, već love same. Stoga je za njih sasvim normalno da izbjegavaju kontakte a drugim macama, a do problema može doći i ako je maca u premalenom prostoru, bez mogu­ćnosti odlaska u lov.

U slučaju psihogene alopecije uzrok pretjeranom lizanju jest stres, a tipično je da si maca u potpunosti “skine” dlaku sa donjeg dijela trbuha i unutarnje strane bedara. Dakako da je ovaj oblik pretjeranog lizanja teško rješiv jer je nama ponekad teško determinirati gdje leži uzrok stresa za macu. Dolazak novog kućnog ljubimca (novog mačića ili šteneta), odsutnost vlasnika neki su od ra­zloga koje možemo razumjeti kao vrlo uznemirujuće za macu. No ponekad su uzroci opsesivnog lizanja za naše shvaćanje zaista bi­zarni dok su za mace itekako važni. Tako se može desiti da promjena pijeska u koji maca vrši nuždu ili primjerice promjena ležaja, uzrokuju negodovanje koja će maca pokazati ovakvim ponašanjem. Psihogenu alopeciju če­šće viđamo kod sijamskih ma­čaka.

Liječenje ovisi o primarnom uzroku oboljenja, o kod psihoge­ne alopecije smo ponekad prisiljeni liječiti macu psihotropnim lijekovima, iako nismo uspjeli us­ta­noviti pravi uzrok njenog ne­zadovoljstva. Ovakav vid lije­čenja postaje neophodan posebno ukoliko se maca tako intenzivno liže da dolazi do ozlje­đi­va­nja kože.

Jedna od posljedica pretjeranog lizanja jest i pretjerano gu­tanje dlake. Zato maci obavezno dajemo lijekove koji sprečavaju for­miranje dlačnih loptica u pro­bavnom traktu, odnosno olakša­vaju njihovo iz­ba­civanje.