Postoje razni uzroci ispadanja kose. Vrlo često su hormonalne prirode, pa je potrebno djelovati iznutra na balans hormona. Često su i posljedica manjka nekih minerala i vitamina ili nemogućnosti tijela da ih apsorbira iz hrane, a ponekad su skriveni znaci težih oboljenja. U svakom slučaju, potrebno je istražiti uzrok i djelovati iznutra na njega.

Osim toga, potrebno je na vlasište djelovati sredstvima koji ga ne uništavaju nego lokalno podižu vitalnost. U prvom redu to se odnosi na šampone za kosu i regeneratore, ali i druge preparate. Uvijek, ali uvijek je dobro barem pola sata prije pranja (ili kao zadnju vodu) koristiti biljne čajeve.

Njih je potrebno umasirati u kosu te uvesti u naviku redovito masiranje vlasišta. Već par minuta dnevno može napraviti razliku. Sjetimo se samo kako dugoročno svakodnevno umasiravanje ulja i krema u lice pojačava mikrocirkulaciju, usporava starenje i stvaranje bora. Na sličan način dugoročno reagira i vlasište.

Za očuvanje vitalnosti vlasišta tradicionalno se koriste različite grupe biljaka.

Neke od njih će pojačati cirkulaciju, kao na primjer ružmarin, neke će nahraniti mineralima tjeme kao na primjer list koprive. Neke će lokalno smanjiti šećer u folikulama kao na primjer sjeme piskavice i korijena koprive koje će ujedno mineralima potaknuti rasti korijena iz folikule. Neke, kao na primjer kamilica, lavanda i bršljan umirit će suho i raspucalo tjeme i smiriti svrbež i prhutanje.

Osim toga, za rast kose vrlo uspješno se koriste pripravci od crvenog luka, svježeg lista aloe vere, pakunzi od žumanjka i drugi, ali oni su nespretni za korištenje, a pogotovo za ispiranje.

Stoga predlažem sljedeće:

1 veliku žlicu sjemena piskavice, 1 malu žlicu sjemena lana i 1 veliku žlicu korijena koprive prelijte navečer sa šalicom hladne vode. Ujutro u to dodajte 1 malu žlicu lista koprive, 1 malu žlicu ružmarina, pola male žlice lista bršljana i, ako imate, jedan svježi cvijet dragoljuba. Zakipite vodu, maknite s vatre i poklopljeno pustite da odstoji bar pola sata. Procijedite i umasirajte u vlasište 2 puta dnevno, pripravak čuvajte u frižideru do par dana. Malu količinu podgrijte prije upotrebe. I masiranje planirajte dugoročno i redovito. I izađite na zrak. Vlasištu, kao i cijelom organizmu, pogoduje čist šumski zrak pun kisika!