Najpoznatija upotreba trpuca je za tretiranje tegoba respiratornog sustava, bilo da je u pitanju upala grla, promuklost ili jak kašalj.
Uskolisni trputac ili ženska bokvica (lat. Plantago lanceolata) poznata je tradicionalna ljekovita biljka koja se koristi za tretiranje rana i kožnih osipa, prirodni je izvor minerala, ali i blagi laksativ. No, daleko najpoznatija je njegova upotreba za tretiranje tegoba respiratornog sustava, bilo da je u pitanju upala grla, promuklost ili jak kašalj.
Trputac pomaže izbacivanju sekreta, prirodni je antibiotik, smanjuje upalu grla i nadražaj na kašalj. Najčešće se koristi čaj od suhog lišća, ali i cvjetovi ubrani na početku cvatnje. Čaj se priprema tako da se velika žlica osušene i sitno isjeckane biljke prelije sa šalicom vode, poklopi i pusti da odstoji 20 minuta. Potom čaj procijedimo, dodamo med od kadulje i pijemo na gutljaje. Kod jakog kašlja i jakih upala grla potrebno je par dana piti po 3 šalice ovako pripremljenog čaja.
Od trpuca se može pripremiti i fantastičan sirup za grlo. U tu svrhu koriste se sitno nasjeckani svježi list i cvijet uskolisnog trpuca koje slažemo u čistu staklenku. Slaže se red trpuca, red šećera, red trpuca i tako dok teglicu ne napunimo do vrha, a potrebno je završiti s redom šećera. Teglicu zatvorimo i stavimo na sunčano i toplo mjesto na mjesec dana. Nakon mjesec dana sirup zagrijavamo 15 minuta te procijedimo te, dok je još topao, ulijemo u tamne boce širokog grla, tzv. „sirupice“, i spremimo na tamno i hladno mjesto. Prazne sirupice možete kupiti u ljekarni.
Drugi način pripreme sirupa je da se napravi jaki čaj od trpuca od 2 velike žlice trpuca na 1 šalicu kipuće vode, poklopi te ostavi stajati 6 sati. Nakon toga čaj zajedno s lišćem iskuhavamo na laganoj vatri još 15 minuta te procijedimo. Izmjerimo otprilike koliko smo tekućine dobili te pomiješamo s istom količinom meda. Još vruće spremamo u tamne boce širokog grla i pohranjujemo na tamno i hladno mjesto.
Ovaj sirup potrebno je uzimati 3 puta dnevno po 1 veliku žlicu. Djeca od 3. godine nadalje ga mogu uzimati 3 puta dnevno po 1 malu žlicu.
Trputac možemo za sirupe ili čaj brati bilo kada, no najljekovitiji je kada je svjež i pun soka, a cvjetovi su krenuli u cvat. Pa evo i nove domaće zadaće: krenuti put Gorskog kotara i nabrati trputac za sirup! Jer, upravo sada je savršeno vrijeme za pripravak ovog odličnog i ljekovitog sirupa.