Najpoznatija upotreba trpuca je za tretiranje tegoba respiratornog sustava, bilo da je u pitanju upala grla, promuklost ili jak kašalj.


Uskolisni trputac ili ženska bokvica (lat. Plantago lan­ceolata) poznata je tradicio­nalna ljekovita biljka koja se koristi za tretiranje rana i kožnih osipa, prirodni je iz­vor minerala, ali i blagi laksativ. No, daleko najpoznatija je njegova upotreba za tretiranje tegoba respiratornog sustava, bilo da je u pitanju upala grla, promuklost ili jak kašalj. 

Trputac pomaže izbaciva­nju sekreta, prirodni je anti­biotik, smanjuje upalu grla i nadražaj na kašalj. Najčešće se koristi čaj od suhog lišća, ali i cvjetovi ubrani na po­čet­ku cvatnje. Čaj se pri­prema tako da se velika žlica osušene i sitno isjeckane bilj­ke prelije sa šalicom vode, poklopi i pusti da odstoji 20 minuta. Potom čaj procije­dimo, dodamo med od ka­du­lje i pijemo na gutljaje. Kod jakog kašlja i jakih upala grla potrebno je par dana piti po 3 šalice ovako pripremljenog čaja.

Od trpuca se može pri­premiti i fantastičan sirup za grlo. U tu svrhu koriste se sitno nasjeckani svježi list i cvijet uskolisnog trpuca koje slažemo u čistu staklenku. Slaže se red trpuca, red še­ćera, red trpuca i tako dok teglicu ne napunimo do vr­ha, a potrebno je završiti s redom šećera. Teglicu zatvorimo i stavimo na sunčano i toplo mjesto na mjesec da­na. Nakon mjesec dana si­rup zagrijavamo 15 minuta te procijedimo te, dok je još topao, ulijemo u tamne boce širokog grla, tzv. „sirupice“, i spremimo na tamno i hladno mjesto. Prazne sirupice možete kupiti u ljekarni.

Drugi način pripreme si­rupa je da se napravi jaki čaj od trpuca od 2 velike žlice trpuca na 1 šalicu kipuće vo­de, poklopi te ostavi stajati 6 sati. Nakon toga čaj zajedno s lišćem iskuhavamo na la­ganoj vatri još 15 minuta te procijedimo. Izmjerimo ot­prilike koliko smo tekućine dobili te pomiješamo s istom količinom meda. Još vruće spremamo u tamne boce ši­rokog grla i pohranjujemo na tamno i hladno mjesto. 

Ovaj sirup potrebno je uzimati 3 puta dnevno po 1 veliku žlicu. Djeca od 3. go­dine nadalje ga mogu uzimati 3 puta dnevno po 1 malu žlicu. 

Trputac možemo za si­rupe ili čaj brati bilo kada, no najljekovitiji je kada je svjež i pun soka, a cvjetovi su krenuli u cvat. Pa evo i nove domaće zadaće: krenuti put Gorskog kotara i na­brati trputac za sirup! Jer, upravo sada  je savršeno vrijeme za pripravak ovog od­ličnog i ljekovitog sirupa.