U tradicionalnoj upotrebi, za ženske tegobe kadulja se najčešće koristi kod valunga, preznojavanja i sličnih tegoba (pred)menopauze te kao poticaj radu jajnika u nepravilnim mjesečnim ciklusima i poticanju ovulacije

 

Iako sve ljekovito bilje mogu koristiti i žene i muškarci, postoje neke biljke koje se češće i specifičnije koriste baš za žene.

U prvom redu su to biljke koje imaju fitohormonalno djelovanje. To ne znači da biljka sadrži ljudske hormone (estrogen ili progesteron), nego ima kemijske sastavnice koje potiču naše tijelo da proizvodi samostalno više određenih hormona.

Najčešće korištene estrogenske biljke koje se koriste u prvom dijelu ciklusa i/ili kod manjka hormona iz grupe estrogena su kadulja, koromač, piskavica, a za mlade djevojke neven.

Od njih se najčešće ipak koristi kadulja, u čaju i tinkturi oralno te kao eterično ulje dermalno. Nije ju na odmet koristiti i u prehrani. U tradicionalnoj upotrebi, za ženske tegobe kadulja se najčešće koristi kod valunga, preznojavanja i sličnih tegoba (pred)menopauze te kao poticaj radu jajnika u nepravilnim mjesečnim ciklusima i poticanju ovulacije.

Najčešće korištene progesteronske biljke koje se koriste u drugom dijelu ciklusa i/ili kod manjka hormona iz grupe progesterona su konopljika (fratarski papar) i vrkuta (gospin plašt).

Od njih se najčešće koristi konopljika (fratarski papar), možda zato i jer je njena najčešća upotreba u tinkturi, pa je jednostavnija za primjenu nego vrkuta koja se treba piti kao topli čaj. Konopljika se u tradicionalnoj upotrebi najčešće koristi kod bolnih i obilnih menstruacija te kao biljka koja pomaže jačanju maternice i pojačava njenu elastičnost, pogotovo kod niskih i slabih maternica. U kasnijim godinama konopljika se koristi kao pomoć kod (pred)menopauze, pomaže vratiti ciklus koji se počeo gubiti, podiže libido i pomaže smanjiti prolaktin.

Osim ovih na početku nabrojanih biljaka, postoji još mnoštvo drugih biljaka koje se koriste za različite ženske tegobe. To područje je iznimno veliko, no uvijek iznova zavisi i od toga kako se žena nosi sama sa sobom.

Više o tome, o ljekovitom bilju, menstrualnom ciklusu, prirodi i ženi samoj učit ćemo na radionici Buđenje svetosti Žene koja će se održati u obliku retreata u terminima 19.-22.06.2019. iznad Mošćeničke Drage te 15. – 18.08.2019. u Malom Lošinju. Više informacija o retreatu pronađite na: https://studio-martina-natura.hr/2019/03/18/radionica-budenje-svetosti-zene-2019/


Sve ste pozvane!