Na neke stvari nije na odmet podsjetiti svake godine u isto vrijeme. Tako je lipanj pravo vrijeme za podsjetnik o tome koliko vrućina i topli dani koji su već tu, mogu biti opasni za naše ljubimce, posebno pse. Mačke će se same skloniti sa sunca, a kako njih većina vlasnika ipak ne izvodi u šetnju, one nisu ugrožene vrućinom. Naime, ni jedan pas se sam ne dovede u situaciju da ostane na suncu ili u autu. Uvijek se radi o grešci čovjeka, pa stoga mace, koje su ipak same sebi gazde, nisu tako ugrožene.

Klimatizirani stan svakako je najbolje rješenje za vašeg psa u periodu između 9 i 18 sati. Kako su dani sada vrlo dugački, dovoljno je da u šetnju izađete i iza 20 sati, jer je nerijetko i tada još pretoplo. Svakako odaberite travnate površine za šetnju, jer asfalt će isijavati toplinu još satima nakon zalaska sunca. Osim toga vruć asfalt vrlo je neugodna podloga za pseće šapice.

Svakako dolazi vrijeme kada će naš prijatelj češće ostajati doma u klimatiziranom stanu i nemojte zbog toga imati grižnju savjesti. Bolje mu je na kauču u klimatiziranom prostoru, nego u improviziranom hladu u kojem će dan provesti dahtajući. Ukoliko nemate klimu, dovoljno će biti da ujutro zamračite stan, a pas će sam pronaći najhladniji kutak.

Normalna tjelesna temperatura kod pasa je 38.5 ° celzija, dakle osjetno viša od naše, pa je to razlog da oni lošije od nas podnose visoke temperature. Osnovni mehanizam hlađenja kod pasa je dahtanje.

Dahtanje je zapravo ubrzano površno disanje s frekvencijom od 200 do 400 puta u minuti, pri čemu pas može povećati disajni volumen s dvije na pedeset litara. Kad dahće, pas pretežno udiše na nos, a izdiše na usta. Isparavanje se odvija preko nosne sluznice. Tu su zakinuti psi brahicefaličnih pasmina (njemački bokser, pekinezer, mops, bulldog, boston terier, kavljeri i sl.) pa je kod njih potreban dodatan oprez. Kao najrizičniju pasminu kada je u pitanju vrućina svakako bih navela mopsa, a odmah iza njih engleske i francuske buldoge. Situacije koje su sasvim bezazlene za nekog psa koji ima dugu njušku, za predstavnike ovih pasa mogu biti kobne, pa svakako upozoravamo vlasnike na poseban oprez u narednim mjesecima.