Na neke stvari nije na odmet podsjetiti svake godine u isto vrijeme. Tako je lipanj pravo vrijeme za podsjetnik o tome koliko vrućina i topli dani koji su već tu, mogu biti opasni za naše ljubimce, posebno pse. Mačke će se same skloniti sa sunca, a kako njih većina vlasnika ipak ne izvodi u šetnju, one nisu ugrožene vrućinom. Naime, ni jedan pas se sam ne dovede u situaciju da ostane na suncu ili u autu. Uvijek se radi o grešci čovjeka, pa stoga mace, koje su ipak same sebi gazde, nisu tako ugrožene.
Klimatizirani stan svakako je najbolje rješenje za vašeg psa u periodu između 9 i 18 sati. Kako su dani sada vrlo dugački, dovoljno je da u šetnju izađete i iza 20 sati, jer je nerijetko i tada još pretoplo. Svakako odaberite travnate površine za šetnju, jer asfalt će isijavati toplinu još satima nakon zalaska sunca. Osim toga vruć asfalt vrlo je neugodna podloga za pseće šapice.
Svakako dolazi vrijeme kada će naš prijatelj češće ostajati doma u klimatiziranom stanu i nemojte zbog toga imati grižnju savjesti. Bolje mu je na kauču u klimatiziranom prostoru, nego u improviziranom hladu u kojem će dan provesti dahtajući. Ukoliko nemate klimu, dovoljno će biti da ujutro zamračite stan, a pas će sam pronaći najhladniji kutak.
Normalna tjelesna temperatura kod pasa je 38.5 ° celzija, dakle osjetno viša od naše, pa je to razlog da oni lošije od nas podnose visoke temperature. Osnovni mehanizam hlađenja kod pasa je dahtanje.
Dahtanje je zapravo ubrzano površno disanje s frekvencijom od 200 do 400 puta u minuti, pri čemu pas može povećati disajni volumen s dvije na pedeset litara. Kad dahće, pas pretežno udiše na nos, a izdiše na usta. Isparavanje se odvija preko nosne sluznice. Tu su zakinuti psi brahicefaličnih pasmina (njemački bokser, pekinezer, mops, bulldog, boston terier, kavljeri i sl.) pa je kod njih potreban dodatan oprez. Kao najrizičniju pasminu kada je u pitanju vrućina svakako bih navela mopsa, a odmah iza njih engleske i francuske buldoge. Situacije koje su sasvim bezazlene za nekog psa koji ima dugu njušku, za predstavnike ovih pasa mogu biti kobne, pa svakako upozoravamo vlasnike na poseban oprez u narednim mjesecima.
Ljubimci i vrućina

Izdvojeni članci
Kolač od mrkve i naranče
Naranča se može iskoristiti na mnogo načina - u pekmezima, marmeladama, želeima, čajevima, sokovima, koncentratima, eteričnim uljima, kozmetici ili parfemima. Dobila sam domaće, netretirane naranče. Koricu sam naribala i spremila, a jedna je završila u ovom sočnom i aromatičnom kolaču u kombinaciji s mrkvom i lješnjacima.
Hrskave princes krafne
Ovaj francuski specijalitet priprema se od choux tijesta, odnosno kuhanog tijesta od kojeg se rade profiteroli, princes krafne i ekleri, dok je craquelin prhko tijesto koje se dodaje prije pečenja. Tijekom pečenja popuca i zaslužan je za hrskavu notu. Danas malo tko ima volje i vremena pripremati ovaj desert, ali kad ga jednom isprobate, poželjet ćete ga raditi svaki tjedan!
Raspukanci od pistacija
Raspuknuti keksići pripremaju se tako da se od odležalog tijesta oblikuju kuglice koje se potom uvaljaju u kristalni šećer, pa u šećer u prahu. Tijekom pečenja kuglice poprime karakterističan raspuknuti izgled koji ih čini prepoznatljivima