Smrt nakon ili zbog kemoterapije događa se svakodnevno. To nitko ne osuđuje, o tome nitko ne izvještava, zbog toga se ne vode sporovi i ne prosipa žuč.


Smrt čovjeka je žalostan do­gađaj, a smrt djeteta pogotovo. Međutim, količina emocija, is­ključivosti i ružnih riječi, koje su pratile tužni slučaj 9-godiš­njeg dječaka (oboljelog od ne-Hodgkinovog limfoma), jednostavno se otela kontroli. Nevi­đena količina gnjeva sigurno neće vratiti život, ali će ra­zot­kriti društvenu dvoličnost i pogubni medijski linč. 

Činjenice su sljedeće: dječak je obolio početkom kolovoza, ro­ditelji su odbili standardno liječenje kemoterapijom i po­kušali s alternativom, sustav se trudio da oduzme dijete i podvrgne ga prisilnom liječenju, na kraju je mališan završio u bolnici. Umro je za sat i pol, mjesec dana nakon dijagnoze. Medijski linč bio je mučan i dvoličan.

Treba reći da mediji (pogotovo televizija) uvijek i bezrezer­vno podržavaju metode liječe­nja oficijelne medicine. Iako je medicina u nečemu jako dobra, a u nečemu manje dobra ili loša. Kako se o lošim stranama ne priča, dobiva se dojam da je sve jako dobro, odnosno da bolja opcija trenutno ne postoji. Tret­man smrti usko slijedi ovakve stavove. 

Smrt NAKON kemoterapije ili ZBOG kemoterapije događa se svakodnevno. To nitko ne osu­đuje, o tome nitko ne izvještava, zbog toga se ne vode spo­rovi i ne prosipa žuč. Sve je normalno. Ali, odlučite li tešku bolest liječiti alternativom, bo­rit ćete se i protiv bolesti i protiv bliske okoline i protiv glasa na­roda i protiv medija i protiv ci­jelog sustava. Kao da svi jedva čekaju da pokušaj propadne. Zrak je zasićen netrpeljivošću i stresom. Naravno da će se kulminacija napada dogoditi ako alternativni pokušaji propadnu. Priče o šarlatanima i zatvoru potpuno će zasjeniti tugu. Tu je sada najmanje bitno da li je ta ista alternativna metoda već izliječila mnoge. O tome se ne piše ili se svede na rubriku “za­nimljivosti”. (To se dogodilo slu­čajno, to su lažne nade, a možda i ljudi fantaziraju.) Uočavate li dvostruke kriterije, koji se prelamaju na leđima oboljelih?

Razumijem da su roditelji svim srcem željeli najbolje. I nji­ma je sada daleko najteže. Bo­lest je bila zaista brza i možda je sve ispalo malo kaotično. Znam da su se neki izliječili i Gersono­vom i Simoncinijevom meto­dom. 
Huanito Luksetić nam je svima otvorio oči za kanabis. Neka izlječenja na tom pod­ru­čju su, jednostavno, senzacio­nalna. Ali, univerzalnog uspjeha nema i neće ga ni biti. Ne postoji čarobni štapić za sve slučajeve. Nemoguće je predvidjeti koja će metoda za nekoga biti najučinkovitija. I da li je propušteno nešto što je moglo pomoći. Baš zato treba poštivati različitost u razmišljanju. (Znam da su Amerikanci više sličnih slučajeva rješavali prisilnim oduzimanjem djeteta i prisilnim liječenjem. Nažalost, sve je završavalo fatalno. U kratkom roku.) 

Najviše su krivi baš oni koji su uvijek i vječito u pravu.  Dru­gim riječima, izbjegavajmo pa­ljenje lomače. Kada se jednom potpali, teško ju je ugasiti.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!