Tijekom ovih zimskih mjeseci jako se malo krećem. Danas sam opet cijeli dan provela sjedeći, a kada sam nakon par sati došla kući sa sjedećeg druženja, osjetila sam da me boli lijevo koljeno


U zadnje vrijeme puno sjedim. Također, u zadnje vrijeme primijetila sam da su mi ponekad poslijepodne noge blago otečene i da me povremeno bole predvečer. Očito, loša mi je cirkulacija.

Tijekom ovih zimskih mjeseci jako se malo krećem. Danas sam opet cijeli dan provela sjedeći, a kada sam nakon par sati došla kući sa sjedećeg druženja, osjetila sam da me boli lijevo koljeno. Zapravo, mislila sam da je u pitanju baš koljeno dok nisam skinula robu i vidjela da je vena koja prolazi pored koljena natečena, jako topla na dodir i bolna. Očito, tijelo mi je vratilo milo za drago, vena se malo upalila. Namazala sam ju tinkturom od gaveza i bol je brzo popustila.

Zašto tinkturom? Zato jer alkohol brže unosi u tijelo ljekovite tvari nego mast. Brzo sam sanirala bol, ali znam da to neće dugo trajati. Morat ću namazati ovo područje još koji put sutradan, a nakon toga i krenuti na rješavanje uzroka.

Gavez smiruje upalu, ali ne riješava uzrok. Uzrok su loša cirkulacija, loša mikrocirkulacija i nedostatak kretanja. To znači da ću prionuti čaju od ružmarina i koprive s dodatkom tinkture divljeg kestena te svakodnevno otići bar u kratku šetnju od pola sata. U prehranu ću uvrstiti što je više moguće heljde, tuširanje ću završavati na nogama naizmjenično toplom i hladnom vodom, svakih pola sata dići ću se s radne stolice i pola minute hodati po prostoriji.

Nakon što očita upala prođe, tretirano mjesto redovito ću mazati tinkturom od divljeg kestena i uljnih macerata ružmarina s dodatkom eteričnog ulja ružmarina, cedra, čempresa i lavande. Ako ne znate zašto bih koristila baš ove biljke, vrijeme je da počnete proučavati ljekovito bilje, zima i služi za to. A proljeće služi da oboružani znanjem krenete u berbe.

Ako ne znate gdje biste počeli i tražite tečaj ljekovitog bilja, pratite redovito kolumnu. Uskoro ću objaviti datume početka novog tečaja ljekovitog bilja kojeg već tradicionalno održavam svako proljeće.