Evolucijski, obrambeni mehanizmi u našem sustavu za pokretanje ne razlikuju operaciju od drugih trauma, te se ponašaju isto u oba slučaja

 

Operirala sam medijalni meniskus u Lovranu. Doktor je rekao da je samo očistio dio koji je puknuo, da je hrskavica zdrava kao i koljeno(bila sam na kontroli nakon mj. dana). Međutim, kad hodam mene koljeno i dalje boli i dalje mi je nakon dužeg stajanja problematično.

Tjedan dana nakon zahvata sam se vratila na uredski posao i normalno, obavljam kućanske poslove, ali još uvijek sa ortozom i uz bolove. Molim Vas da mi date neki savjet. Da li su još uvijek normalni otok i bolovi?

 

Artroskopija je minimalno invazivni operativni zahvat koji se odvije kroz dva (a ponekad i više) malih otvora, specijalnim instrumentima. U pravilu, ako je zahvat obuhvaćao samo „čišćenje“ oštećenog dijela meniska, oporavak je brz, te unutar 3-6 tjedana i bez dodatne terapije koljeno se vraća u punu funkciju. Ponekad taj povratak treba pomoći ili potaknuti.

Naime, ma kako mali otvori za operaciju bili, te ma kako mali zahvat izveden, operacija je trauma za koljeno. Ista onakva kakva bi bila i udarac u sami zglob. Evolucijski, obrambeni mehanizmi u našem sustavu za pokretanje ne razlikuju operaciju od drugih trauma, te se ponašaju isto u oba slučaja.

Tako svaka bol u okolini zgloba direktno slabi brzinu mišićne kontrakcije i njihovu snagu, a kao pokušaj tijela da smanjenom mišićnom aktivacijom, smanji potencijalnu dodatnu štetu. Kao posljedica javljaju se mikronestabilnosti u koljenu, koje iritiraju tkiva oštećena ili podražena operacijom, što pojačava bol, što dodatno slabi mišiće i tako u krug. Kada se to dogodi, kao što je vjerojatno u ovom slučaju, odgovarajuća fizioterapija je preporučljiva.

Pored uobičajene baterije umirujućih fizikalnih procedura najvažnije je aktivirati mišiće u okolini koljena u bezbolnoj zoni, te stimulirati propriocepciju (brzinu njihove aktivacije). Na taj način smanjuju se mikronestabilnosti, te iritacija mekih tkiva, te tako postupno dozvoljava kompleksnom sustavu koljena povratak u optimalnu funkciju.