• Iz današnjeg kuta možemo reći da je Gandhi unio „duhovni“ kapital u biznis, o čijoj snazi poučavaju najnapredniji ekonomski savjetnici svijeta. Mahatma je svijetu jasno poručio da biznis bez morala ne može opstati na duži rok

Smije li siromah u Hrvatskoj otići na rivu ili u barčicu pa na more, uloviti malo ribe za obrok? Da, ali samo ako ima novaca, tj. ako je platio dozvolu za  mali ribolov, kao i članarinu registriranom društvu koje tu dozvolu izdaje. U suprotnom,  takav je čin prekršaj, ma kako gladni bili naš „mali ribar“ i njegova familija, te mu slijedi i kazna.

„To je pravna država na djelu, za kakvu se zalažemo“, kažu mnogi. U doba kad se biznis i kapitalizam raspadaju zbog slijepog pridržavanja slova zakona (tzv. vladavine prava) kojima se štite interesi jedne skupine na štetu druge, a koji su u svojoj biti - nemoralni, sjetimo se Mahatme Gandhija (1869. – 1948.). U prijevodu „Mahatma“ znači „Velika duša“ – što je počasni naziv za mudrace. Bio je indijski državnik koji je potaknuo čovječanstvo na moralnu obnovu. „Život bez principa, brod je bez kormilara“, rekao je.

Bio je vrlo skroman, ali toliko snažan duhom i voljom da je izborio nezavisnost Indije od Velike Britanije samo - mirnim prosvjedima! Kada legalne akcije nisu rađale rezultatima, za ostvarivanje ljudskih, političkih i ekonomskih prava, Mahatma je kao metodu protesta odabirao vlastito dobrovoljno - gladovanje. Njegova „tajanstvena energija“, kojoj se divio cijeli svijet tijekom dugih razdoblja gladovanja, proizlazila je iz nepokolebljive vjere u Boga, jednostavnog života koji je vodio, te biljke Aloe, čiji je sok pio.

Indiju su britanski kolonijalni vladari iscrpljivali do krajnjih granica. Simbol iscrpljivanja zemlje predstavljao je porez na sol.  Kao glavni začin jelu, sol je bila potrebna svima, i bogatima, i siromašnima. Međutim, Britanci su zakonom osigurali državni monopol te su samo britanska poduzeća imala dozvolu proizvoditi i trgovati solju. Stanovništvo je padalo u sve dublju bijedu.

Da bi ukazao na nepravdu i besmislenost takve ekonomske politike, Gandhi je točno prije 80 godina pokrenuo tzv. Dandi marš kao izraz mirnog građanskog prosvjeda. Put do Indijskog oceana od 320 kilometara prosvjednici su prešli za 24 dana. Došavši na morsku obalu,  Gandhi je šakom zagrabio nešto soli i učinio je prekršaj jer nije imao dozvolu vlasti. Akcija se proširila po zemlji...

Iz današnjeg kuta možemo reći da je Gandhi unio tzv. „duhovni“ kapital u biznis, o čijoj snazi poučavaju najnapredniji ekonomski savjetnici svijeta. Mahatma je svijetu jasno poručio da biznis bez morala ne može opstati na duži rok. Za probleme je predlagao slijedeće:

1.  razrješenje problema potaknite sami, jer ono nikad ne dolazi s vrha;
2   rezultat rješenja nikad ne ovisi o jednoj strani, već o obje;
3.  iskoristite sve pravne mogućnosti i pregovarajte, dok ne uspijete;
4.  imate moralno/ljudsko pravo tražiti i izboriti se za – pravdu, bez obzira na zakone;
5.  mirno provodite promjene, oni koji „tlače“ trebaju jasno vidjeti besmislenost svojih stavova, temeljenih na nemoralu.

Doista, na život treba gledati u cjelini, mudro i ljudski. Tanjuri naših obitelji ne smiju biti prazni pa niti onda kad nemamo novaca. Život se živi iz dana u dan, a za uvjete dostojne čovjeka treba se znati i izboriti. Pouka za ribare s početka priče: sol i riba idu zajedno - uvijek i svugdje, pa i u Indiji, i u Hrvatskoj. Hvala ti, Mahatma!