Ako je majka za života svu imovinu prepisala na jednu kćer, hoće li nakon njezine smrti biti ostavinska rasprava? Ima li druga kćer pravo na nužni dio i kako to ostvariti?

 
Ukoliko je ostavitelj za svoga života raspolagao svojom imovinom na način da je istu prenio na druge osobe te da ona ne predstavlja njegovu imovinu u vrijeme smrti, tada ta imovina ne ulazi u sastav ostavine iza ostavitelja.

Člankom 84. Zakona o nasljeđivanju propisano je da nužni nasljednici imaju pravo zahtijevati umanjenje raspolaganja oporukom koja je učinio ostavitelj u roku od tri godine od proglašenja oporuke, a povrat dara - u roku od tri godine od ostaviteljeve smrti, odnosno od dana pravomoćnosti rješenja o proglašenju ostavitelja umrlim, odnosno o utvrđenju njegove smrti. Na taj način nužni nasljednici, a to su su ostaviteljevi potomci, njegova posvojčad i njihovi potomci te njegov bračni drug mogu ostvariti pravo na nužni nasljedni dio koji im pripada.

Ukoliko je ostavitelj svojom imovinom raspolagao naplatnim pravnim poslovima poput ugovora o doživotnom ili dosmrtnom uzdržavanju, isti se mogu pobijati u skladu s odredbama Zakona o obveznim odnosima, ako su za to ispunjeni zakonom propisani uvjeti.

Provođenje ostavinskog postupka iza ostavitelja ovisit će o tome je li iza istoga ostalo kakve druge imovine (npr. novčanih sredstava na računima i sl.). Ukoliko iza ostavitelja nema imovine neće se niti provoditi ostavinski postupak.

U svakom slučaju, savjetujemo vam da se obratite stručnoj osobi po Vašem izboru koja bi Vas konkretnije posavjetovala nakon uvida u kompletnu dokumentaciju i utvrđenja načina na koji je došlo do prijenosa imovine.