Iako ga nekad nisam mogla smisliti, danas ne mogu zamisliti život bez njega. Proso razvlači osmijeh na moje lice ujutro, u podne i navečer. Dobro, i divlje bilje u njemu, ali... proso!

 

Nikad nisam voljela proso. Bio mi je tvrd, neukusan, uvijek mi je teško padao na želudac i nije mi bilo jasno kako ga ljudi mogu voljeti. Par puta sam se natjerala da ga probam, jer je kao zdrav, i svaki puta zaključila da mi satima stoji u želucu i da to nije za mene. Iskreno, mislila sam da sam malo luda i/ili da je lud moj želudac i da sa mnom nešto nije u redu. Sve do nedavno, kada sam u neobaveznom razgovoru s jednom vrsnom poznavateljicom veganske kuhinje čula pitanje: „Pa znaš li ti kako se priprema proso“? Odgovor je bio da, naravno da znam, što imaš ne znati oko toga... Na njeno inzistiranje da opišem način kako ga pripremam, saznam veliku, svima opće poznatu tajnu. Proso ima u sebi neki toksin koji je termolabilan i treba ga samo prije upotrebe tostirati na vreloj tavi. Ljudi moji, ja sam sada luda za prosom! Jedem ga svaki dan. Ne mogu zamisliti život bez njega. Proso razvlači osmijeh na moje lice ujutro, u podne i navečer. Dobro, i divlje bilje u njemu, ali... proso!

Dakle, evo u čemu je tajna! Potrebno je na suhoj tavi tostirati prosenu krupicu minutu, dvije, i onda na to naliti par čaša vode, ugasiti vatru, poklopiti i pustiti sa strane. U blender staviti jednu, dvije velike mrkve i jedan pastrnjak te divlje jestivo bilje. Ja sam stavila dva velika svežnja divljeg poriluka, par šaka medvjeđeg luka, veliku šaku ušca, izdanke veprine, tetivke i hmelja, lišće jaglaca, štavelja, podstjenjka, dosta koprive i još ponešto divljeg zelenja. Blendaju se prvo tvrdi dijelovi i bace na puno bučinog ulja da se dinstaju, pred kraj se tome dodaju samo na tren zblendani meki dijelovi, malo soli, dodatna voda, onaj proso od prije. Dok se to krčka par minuta, pripremite par šaka medvjeđeg luka koji sitno iscjeckate i dodate na kraju kada ugasite vatru. Još jednom sve promiješate, dodate još bučinog ulja i padnete u trans. Divlje, zeleno, puno minerala, ljekovito, izuzetno ukusno, lagano i gotovo u 10 minuta. Leteći proso s divljim biljem daje vam krila!