Titula hrabrosti vezana je uz ljekarnu, a ne uz ulje kanabisa, homeopatiju ili slično. Jeste li primijetili da stupanj hrabrosti i stopa preživljavanja često stoje na suprotnim stranama.


Jeste li primijetili kako je manipulacija pojmovima ne­kih ljudskih vrijednosti ponekad dovedena gotovo do apsurda? Način interpretacije ovisi o tome koliko slijedite utabane staze, a ponekad i o imovinskom statusu. Nekada vas prikažu poput anđela u jako čudnom kontekstu, a nekada vam prilijepe loše etikete iako ih, realno, niste zaslužili. Dakle, interpretacije znaju biti i zbunjujuće i nelogične.

Recimo, hrabrost je vrlo poželjna i društveno cijenjena osobina. Hrabri ste ako spasite utopljenika, ako išču­pate dijete iz anakondinih usta, ako uhvatite lopova koji vam je oteo vruć burek ili ako se u studentskoj re­feradi požalite da osoblje sporo radi.

Ali, hrabri su i neizlječivi bolesnici, koji pristaju na vrlo toksične terapije. Titula hrabrosti usko je povezana sa činjenicom da je terapija vrlo otrovna, da se od nje može umrijeti, da oboljeli jako pate i da se slijedi uhodani, normirani put. Sve one koji ne slijede taj put neće titulirati hrabrošću, bez ob­zira koliko pate. Bit će bezumni i zavedeni, pa ma­kar se svi izliječili travom iz amazonske prašume. Dobro pamtim riječi jednog liječ­nika: „Nije samo bitno da se čovjek izliječi, već i kako se izliječi.“ Ukratko, titula hra­brosti vezana je uz ljekarnu, a ne uz ulje kanabisa, homeopatiju ili nešto slično. Jeste li primijetili da stupanj hrabrosti i stopa preživlja­vanja često stoje na suprotnim stranama?

Pametan je onaj koji zna sve o Napoleonu, ali i onaj koji napamet izračuna kva­drat broja 35. Mnogi će reći da je pametan i onaj koji za svako hrapavo grlo ili zatvor dežura po ambulantama ili hitnoj službi, očekujući na­ramak lijekova i uputnica. Da se stvar ne bi zakomplicirala. Pametno je ići pod 3 rendgena i CT-a, kako bi na vrijeme stukli sva žarišta ili eventualno preventivno tretirali nešto, što još ne postoji. Pametno je mjeriti tlak 3 puta dnevno, a kažu da je i jako pametno tu i tamo za­viriti u čmar, kako bi se glistice skupile dok su još male. Pametno je analizirati svaki prišt, a nikako nije pametno uživati u životu bez mjeseč­nih analiza lipida i čudnih moždanih valova. Pametno je jesti „raznoliku“ hranu (malo smeća, malo ostalog). Priglupo je izbaciti smeće, jer hrana više ne bi bila raz­nolika. Pametno je jesti hra­nu iz marketa, koja je pasterizirana, pregledana, propisno zapakirana i ima datum. (Hrana iz nečijeg malog vrta je sumnjiva i nepregledana, možda je na nasadima ležala mačka, a možda su se i glji­vice zakotile.)

Svu vrijednost dobrote suvišno je i isticati. Dobar si (i svi te blagonaklono tapšu) dok nemaš ništa i živiš u bi­je­di. Čim nešto stekneš, zalijepe ti etiketu drskog lopova, koji se obogatio na vrijednim radnicima. Takva osoba je nepoželjna. Stoga skromno s blagdanskim kupovinama, zavidne oči otruju do­brotu u tren.

Prijavite se na besplatni newsletter: 
[email protected]
Novosti iz svijeta zdravlja, alternativne medicine i zdrave prehrane, sve na jednom mjestu!