Još nije počela kampanja o štetnosti sunca, ali prilično sam siguran da neće izostati ni ove godine. Oblijepite se kremama, bježite u hlad, zatvarajte rolete. Sumnjive fleke valja spaliti – rezati – uništiti na bilo kakav način. Jesu li nas učili da melanomi iskaču zbog sunca, a rupe u ozonskom omotaču dolijevaju ulje na vatru? Istina je, dermatolozi često od sunca stvaraju narodnog neprijatelja. Onda me niti ne čudi da se ljudi osjećaju ugroženo već pri prvom koraku kada krov nije iznad glave. A ne bi trebalo tako biti. Puno je dokaza da zapravo premalo izlaganja suncu vodi prema teškim bolestima. Naime, vitamin D je neophodan za zdravlje mozga, imunološki sustav i kontrolu težine. Iako je i suplementacija moguća, dovoljnim izlaganjem suncu lako se podmiruju sve potrebe. Sunce je naš prijatelj, a ne đavolji poslanik. Ono daje život i bez njega ne bi opstali.

Ako ste ipak zastrašeni traktatima o štetnosti sunca i ako sa zebnjom svakodnevno analizirate svaku dvojbenu točku na površini kože, vjerojatno premalo boravite na suncu i manjak krucijalnog vitamina D vrlo je izvjestan. A tu počinju jako loše vijesti… Više od 80% onkoloških bolesnika trpi znatan manjak vitamina D. Kod onih s najnižim razinama, tijek bolesti je najteži. Žene koje održavaju razinu vitamina D od barem 52 ng/ml mogu očekivati 50% manji rizik od raka dojke.
(Uočite da je baš to prava prevencija, za razliku od inzistiranja na mamografiji.) U okviru jednog drugog istraživanja, ženama u menopauzi davali su 1100 IU vitamina D i 1000 mg kalcija dnevno, što je rezultiralo 60% manjim obolijevanjem od raznih vrsta raka. Još interesantnije, za svako povećanje vitamina D u krvi od 10 ng/ml, relativni rizik od raka opada za 35%.

Kažu da nema boljeg lijeka za reumatoidni artritis od vitamina D. Suplementacija velikim dozama dovodi do potpune remisije kod polovice oboljelih, a gotovo svi preostali mogu računati na znatno poboljšanje. To je ujedno i izvrsna preventiva protiv gripe u zimskim mjesecima, a tako se kontroliraju i moguće epidemije.

Čak se i dugovječnost povezuje s optimalnim vrijednostima vitamina D. Uglavnom, ako vam je sjedenje ispred računala ili televizije životni prioritet (uz neizbježne nezdrave dodatke za ublažavanje dosade, red slanog – red slatkog) te ako sunce uglavnom tek naslućujete kroz prozorsko staklo, sasvim sigurno ne činite sebi dobro. To je poput pokušaja života bez vode. Nemojte niti zamišljati kako bi to moglo završiti.

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]