Inzistiranje na maskama nesumnjivo potiče dojam da stožer još uvijek misli na nas i na naše zdravlje. Uostalom, barijera za viruse djeluje poprilično logično. No, vijesti o zdravstvenim posljedicama nošenja maski nisu baš najbolje


Balansiranje uz epidemiju koronavirusa poprima sasvim nove dimenzije. Više nam ne odgovara nekada toliko zagovarani lockdown. Više nema održavanja života na nužnom minimumu, nema zabrane putovanja, nema zatvorenih granica, nema redova pred marketima. Da, nema ni nestašice kvasca. Turisti su se vratili, a jedino slovenska žuta lista podsjeća da je broj zaraženih još uvijek (pre)visok. Očito je da smo prihvatili švedski model, bez puno pompe i priznanja. Prije 3-4 mjeseca nije nam smetao očigledni pad u ekonomski ponor, danas je očito da moždani sklop unutar stožera reagira drugačije. Uz puko zazivanje heroja ne možemo opstati, a potajno se nadamo da će nam EU zakrpati rupe, koje vrište na sve strane. Zbog toga se život vratio (skoro) u normalu. Ali maske su ostale. I izgleda kao da su baš maske glavna linija obrane. Inzistiranje na maskama nesumnjivo potiče dojam da stožer još uvijek misli na nas i na naše zdravlje. Nekakav adut u rukavu, koji mora značiti dobitnu kombinaciju. Uostalom, barijera za viruse djeluje poprilično logično. No, vijesti o zdravstvenim posljedicama nošenja maski nisu baš najbolje.

Maske svakako otežavaju normalno disanje, a struktura zraka pod maskom izrazito je loša. Udjel kisika tamo pada na svega 17% (s uobičajenih 21), dok koncentracija ugljičnog dioksida raste i do 10 puta. Uz to, maska se pri nošenju vrlo brzo navlaži, pa se virusi, bakterije, otrovi iz zraka i druge nečistoće lijepe poput muha. Nažalost, barem dio tog otrovnog koncentrata završava u dišnom sustavu. Mnogi već kažu da je kvaliteta takvog zraka gora nego pri najgorem smogu. Manjak kisika, prevelika toksičnost i posljedično zakiseljavanje dugoročno mogu donijeti samo bolest. Zna se da acidoza pogoduje nastanku raka. Naravno, strogo kratkoročno možda i nećemo puno primijetiti, ali imajte u vidu da od oduševljenja do plača i nije tako daleko. Na nekim pakiranjima maski jasno piše da mogu biti opasne po život. U nekim okolnostima, naravno. Znate, trebali bi ih mijenjati svakih nekoliko sati, kako bi umanjili štetu. Tko to čini?

Nema sumnje da se virusi multipliciraju u uvjetima manjka kisika i viška ugljičnog dioksida. Dodajte manjak vitamina D i nalazimo se usred ozbiljne zdravstvene krize. Istraživanja pokazuju da nema preminulih od Covida kod osoba gdje su krvne vrijednosti vitamina D iznad 34 ng/ml. Svjetlost je temelj zdravlja i života, a ne zatvaranje u kuće.

Teško je više pratiti prolazimo li trenutno kroz prvi ili drugi val epidemije, ali zastrašivanja uz dolazak jeseni nikada nisu ni prestala. Između ostalog, ako se ne cijepite protiv gripe, imat ćemo udruženu epidemiju i pune bolnice. Paralelno, već se sklapaju ugovori unutar EU za isporuku Covid cjepiva, i to u količinama koje su gotovo identične s ukupnim brojem stanovnika u EU. Sugerira li to nekakvu obvezu? Više nije pitanje stiže li globalni vakcinacijski eksperiment, već kakav će biti život nakon njega.