Horor tema mojim učenicima, polaznicima tečaja, je metoda za odčepljivanje nosa maslacem koja se koristi kod kroničnih upala sinusa. Za ovu metodu sam saznala od žene koju sam susrela u šumi i koja se već u puno navrata pokazala kao pun pogodak. Uspješnost joj je slična receptu za upalu grla i gubljenje glasa koji je opisan u članku “Zašto volim kada me boli grlo” iz 2013. na koji vam sada skrećem pažnju (možete ga potražiti na Internet stranici Burze).

Ova metoda je pomogla mnogima, a ja ju samo prenosim. Pomogla je kod čestih upala sinusa, pomogla je i jednom čovjeku koji je godinama bio na kortikosteroidima zbog kroničnog sinusitisa da se redovnom upotrebom skine s njih, pomogla je mnogim trudnicama i dojiljama koje nisu željele uzimati lijekove ako to nije neophodno.

Za uspjeh je neophodna dugotrajna i redovita upotreba. Upotreba koja je mnogima neugodna, ali na koju se čovjek može itekako naučiti.

Dakle, kako se koristi maslac za ovu svrhu?

Maslac treba biti hladan, ne odveć hladan, ali ne smije niti biti mekan i da se brzo topi pod toplinom kože. Nareže se na prutiće malo tanje od malog prsta na ruci.

Potrebno je također da pripremite neki tanjur i papirnate ubruse jer će možda curiti kako se bude topio pri dodiru sa sluznicom.

Što vam je činiti? Tanjur i prutiće pred vas i trpati maslac što brže u nos jer se topi. Maslac trebate povlačiti onako kao kada želite povući sekret iz nosa i ispljunuti ga. Što maslac čini? Stvara svojevrsni vakuum koji pokupi sekret u kojem je mnoštvo bakterija te odčepi nos. Također, masnoćom obloži upaljenu sluznicu i pomogne joj u procesu samoiscjeljenja. Ovo mogu koristiti i djeca, ali pogotovo je korisno kod osoba koje imaju zbog raznih razloga stanjenu, isušenu i atrofiranu sluznicu nosne šupljine. Postupak je potrebno ponavljati više puta dnevno, onoliko puta koliko bi inače posegnuli za kapima za nos.