27.04.2000.
Masti i geni
"Eh, ona masnoća oko slasnog kotleta tako krasno miriše. Ne mogu zamisliti da taj divan zalogaj propustim bacanjem masnog ruba", čuo sam nebrojeno puta. Još konkretniji je bio kolega s posla: "Na kruh namažeš sloj svinjske masti i onda još poslažeš finu bijelu pancetu. Sve skupa malo prepečeš i…" Strastveno mljackanje nije izostalo.
Interesantno je da brojni receptori na jeziku prepoznaju samo 4 osnovna okusa: slatko, slano, kiselo i gorko. Ni traga receptorima za masti. Pa ipak, kombinacija osnovnih okusa, zamamni mirisi i nepogrešiva mekoća na jeziku, u ustima i u grlu čine NEVJEROJATAN SPLET MASNIH PODRAŽAJA, ČESTO USPOREDIVIH S NAJVEĆIM UŽICIMA. Toga nema kod novorođenčadi. O roditeljima ovisi što će se dalje odvijati. KADA SU KOLAČ I SLADOLED NAGRADA ZA POJEDENI GRAŠAK ILI MRKVU, DIJETE ĆE VRLO MUDRO ZAKLJUČITI DA SU GRAŠAK I MRKVA NEŠTO OSOBITO ODVRATNO, kada se za takvu hranu nudi posebna nagrada da bi je se uopće pojelo. Isto tako, na rođendanskim proslavama caruju masni zalogaji. Logično je da se na tako uzbudljivom druženju poslužuje ono najbolje. Kada bi barem… Ali, imate li pametnije objašnjenje? Znači, ukoliko djeci odmalena nudite obilje masnih namirnica, ono će ih, dakako, zavoljeti. Akcent na nemasnim obrocima imat će suprotan učinak. Dr Neal Barnard, autor čuvene knjige "Hrana za život" napisao je: "Djeca koja danas obožavaju pohanu piletinu, rostbif ili pomfrit, sutra će napuniti bolnice. Možda zbog karcinoma, možda zbog problema sa srcem, a možda zbog gojaznosti." Naravno, uspostavljena ljubav za masnoćama ne mora biti vječna. Mnoge ljubavi su prolazne, zar ne?
Prema nekim istraživanjima, IZBJEGAVANJE MASNE HRANE ĆE U ROKU OD 8-12 TJEDANA USPOSTAVITI ZNATNO MANJU GLAD ZA NJIMA. Ranija opsesija naprosto će nestati. I vratit će se, kod prvog većeg "prekršaja". Antropolozi kažu da su za to krivi naši preci. Glad za mastima omogućila im je preživljavanje u ledom okovanim zimama. Do masti se teško dolazilo, odnosno bila je toliko dragocjena, da je želja za njom navodno usađena u gene. I ostala tamo do današnjih dana. Za sada, ovakva teorija je čista špekulacija. Možda je istinita, a možda i nije. Kod štakora je izoliran jedan moždani protein (galanin), koji potiče potrošnju masti. Nađen je i drugi protein (enterostatin) sa suprotnim učinkom - smanjuje želju za masnoćama. Ukoliko slični proteini postoje i kod čovjeka, lako je zaključiti zašto se sklonost prema mastima tako brzo i jednostavno uspostavlja. Farmaceutska industrija itekako je zainteresirana za sva saznanja na ovom području. Ma, POKUŠAJTE ZAMISLITI LIJEK KOJI ĆE VAM ZAGADITI PANCETU!! Zapravo, reguliranje svega i svačega kemijskim sredstvima tipičan je primjer beskrupulozne trke za profitom i zalaženje u prirodne zakonitosti s mogućim nesagledivim posljedicama. Daleko sigurniji pristup svodi se na svjesnu redukciju masne hrane. NAKON NEKOG VREMENA POSTIĆI ĆETE ISTO. I nećete strahovati zbog djelovanja rizičnih preparata. Ali…
Odmah vam moram reći da sitne modifikacije neće pomoći. LJUŠTENJE KOŽE S PILETINE ILI UKLANJANJE VIDLJIVE MASTI S ODRESKA JE DOBRO, ALI NEDOVOLJNO. (Još uvijek ostaje dovoljno "nevidljive" masti, sasvim dovoljno da se ništa bitno ne izmijeni. Glad za masnoćama će ostati, uključivo sa svim rizicima od srčanih i ostalih bolesti.) Potrebno je nešto više. Pod škare će morati i mlijeko, a naročito mliječni proizvodi. Čak i naoko najnemasniji komadi mesa. Treba reći da i DJELOMIČNO OBRANO (2%-tno) MLIJEKO IMA 35% KALORIJA PORIJEKLOM OD MASTI, od čega približno polovinu otpada na najopasnije, zasićene masti. Kako god pazili da kupujete nemasno meso, SKORO NEMOGUĆE JE NAĆI KOMAD, KOJI ĆE SADRŽAVATI MANJE OD 40% MASNIH KALORIJA. Ako i ima manje masti, životinjski proteini u svakom slučaju dižu kolesterol u krvi. Ništa manje zlo.
Osim ovih manje-više poznatih izvora, možda niste ni svjesni da vas mast vreba doslovno posvuda. Svaki žumanjak sadrži skoro 2 grama zasićenih masti. VEĆ I S MALIM PAKOVANJEM ZAMAŠĆENIH KOKICA PRIJEĆI ĆETE TOLERANTNU DNEVNU DOZU. Slično važi i za sve grickalice, kolače, kekse i sl. Majoneze i umaci naprosto su pogubni. Rak-rana u vašem procesu odvikavanja od masti.
Slijedeći put: Malo nije dovoljno
Izdvojeni članci
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?