Za lakše razumijevanje, možemo usporediti hrskavicu sa travom na travnjaku, a kost sa zemljom ispod nje

 

Imam 45 godina i posljednje dvije godine povremene bolove u oba koljena. U zadnja dva mjeseca jače me boli desno koljeno, pa sam išao na pregled i ortoped mi je rekao da imam umjerenu artrozu. Tražio sam po Internetu, pa sam vidio da se daju matične stanice u koljeno, koje popravljaju hrskavicu. Imate li iskustva sa pacijentima koji su primili matične stanice?

 

 

Artroza je kompleksna degenerativna bolest koja zahvaća ne samo hrskavicu, već i kost ispod nje. Za lakše razumjevanje, možemo usporediti hrskavicu sa travom na travnjaku, a kost sa zemljom ispod nje. Baš kao što zemlja pruža travi potrebnu vlagu i nutrijente, tako i kost preko svojih krvnih žila daje hrskavici većinu potrebnih hranjivih tvari i kisika. Ako ona nije dovoljno propusna, hrskavica će patiti. A upravo to se događa kod artroze. Prve znakove za tu bolest vidimo na običnim RTG snimkama u obliku svjetle linije na kosti ispod hrskavice. To stanje zovemo subhondralnom sklerozacijom i označava proces bukvalnog zgušnjavanja i otvrdnjavanja kosti na kojoj se nalazi hrskavica. Tako tvrda kost sve slabije propušta hranjive tvari, što rezultira bržim „trošenjem“ i sporijim oporavkom hrskavice. Usporedba s travnjakom ovdje je izvrsna. Ako ispod trave imamo beton, možete sasuti svu silu novog sjemenja trave i gnojiva, poslije čega možda može narasti koja nova vlat trave, ali to ne može biti travnjak kakvog smo poznavali.

U tom smislu, dosadašnja istraživanja o utjecaju matičnih stanica na artrozu sprovedena su u glavnom na malom broju ispitanika, te konačnog recepta za to u kojoj fazi artroze i da li uopće ova metoda liječenja jest efikasna, nemamo. Čak i autori onih studija koje tvrde da su benefiti znatni, priznaju da oni traju najviše 2 godine po terapiji. Ako se pak odlučite za takav tretman, ne zaboravite da jedino dokazani postupak kod artroze, potvrđen na desetcima tisuća pacijenata, a koji smanjuje bolove, prorjeđuje posjete liječniku i odgađa operacije je redovna i prilagođena fizička aktivnost, dakle rekreativni sport.. Ako ona nije dovoljno propusna, hrskavica će patiti. A upravo to se događa kod artroze. Prve znakove za tu bolest vidimo na običnim RTG snimkama u obliku svjetle linije na kosti ispod hrskavice. To stanje zovemo subhondralnom sklerozacijom i označava proces bukvalnog zgušnjavanja i otvrdnjavanja kosti na kojoj se nalazi hrskavica. Tako tvrda kost sve slabije propušta hranjive tvari, što rezultira bržim „trošenjem“ i sporijim oporavkom hrskavice. Usporedba s travnjakom ovdje je izvrsna. Ako ispod trave imamo beton, možete sasuti svu silu novog sjemenja trave i gnojiva, poslije čega možda može narasti koja nova vlat trave, ali to ne može biti travnjak kakvog smo poznavali.


U tom smislu, dosadašnja istraživanja o utjecaju matičnih stanica na artrozu sprovedena su u glavnom na malom broju ispitanika, te konačnog recepta za to u kojoj fazi artroze i da li uopće ova metoda liječenja jest efikasna, nemamo. Čak i autori onih studija koje tvrde da su benefiti znatni, priznaju da oni traju najviše 2 godine po terapiji. Ako se pak odlučite za takav tretman, ne zaboravite da jedino dokazani postupak kod artroze, potvrđen na desetcima tisuća pacijenata, a koji smanjuje bolove, prorjeđuje posjete liječniku i odgađa operacije je redovna i prilagođena fizička aktivnost, dakle rekreativni sport.