Kod glavobolje zbog stresa, kod velikih prehlada, kod težine u želucu, kod upale crijeva, možemo se slobodno sjetiti mažurana

 

U Hrvatskoj je popisano pet vrsta samoniklih biljki iz roda Origanum koje vuku svoje porijeklo iz Indije. Sve su kemijskim sastavom, ali i djelovanjem vrlo slične. Ovo nisu biljke koje kupujemo kao začin za pizzu. Za tu svrhu upotrebljavaju se kultivari i vrste koje ne rastu samoniklo kod nas. Njima najsličnija samonikla biljka kod nas je Origanum heracleoticum koja je česta u južnoj Dalmaciji, pogotovo na otocima (na primjer na Visu), gdje raste i puno divljeg samoniklog ružmarina.

Biljka Origanum majorana u nekim krajevima se naziva divlji mažuran, a u nekim divlji origano, na Velebitu ju nazivaju metvica. Postoji mala zbrka, pogotovo u lokalnim nazivima.

Origano majorana, ali i Origano vulgare (divlji mažuran i divlji origano) djeluju izrazito povoljno na probavni trakt u smislu poticanja probave i antibakterijskog djelovanja. No, mažuran djeluje vrlo dobro i na glavu i respiratorni sustav. Prati ga glas da smiruje sve prenapuhano, kako u crijevima, tako i u glavi (nervozu) i krvnim žilama (krvni tlak). Kao tipični predstavnik roda usnatica obiluje eteričnim uljima širokog protubakterijskog i protuvirusnog spektra pa je izbor čaja od mažurana za vrijeme prehlada pravi izbor.

Zbog regenerirajućeg djelovanja na kožu, ali i protubakterijskog učinka, često se njime ispiru kraste, osipi, ekcemi i nadražena sluznica kod alergija. Poznata je njegova upotreba kod peludnih hunjavica ispiranjem nosne šupljine, ali i stavljanjem vate u nos natopljene njegovim čajem.

Dakle, kod glavobolje zbog stresa, kod velikih prehlada, kod težine u želucu, kod upale crijeva, možemo se slobodno sjetiti mažurana.

Ono što bih spomenula je popularno korištenje kapsula s eteričnim uljem mažurana ili origana. Smatram to opasnim jer su eterična ulja obiju biljaka izuzetno snažna i mogu oštetiti/spaliti sluznicu želuca i/ili crijeva izazivajući lokalno na mjestu gdje se rastvore upalu. Također, oralna upotreba tih ulja može dignuti krvni tlak.

I za kraj jedna zanimljivost: od suhog lista mažurana mogu se raditi cigarete koje, naravno, nemaju nikotina u sebi, ali mogu poslužiti kao prijelazna faza ka prestanku pušenja.