Miloduh izuzetno snažno djeluje protuvirusno i protubakterijski, pa je vrlo dobar izbor za jačanje imuniteta. U ovom smjeru radi se sve više istraživanja koja potvrđuju njegovo ljekovito djelovanje.


Miloduh, izop ili sipan (lat. Hyssopus officinalis) je biljka koja se u prošlosti čes­to upotrebljavala, ali je da­nas njena upotreba po­dos­­ta za­postavljena. Šteta, jer je ova biljka mnogostru­ko lje­kovi­ta. Kako mu i samo ime kaže, on je kao dobar kuć­ni duh, donosi sreću tamo gdje nestane (pritom se misli na zdravlje).

Miloduh raste na suhim kamenjarima u blizini ka­dulje i vriska. Formira lijepi niski mirisni grmić intenzivno plavog cvijeta. Naj­za­nimljivije kod miloduha je da spada u rijetke biljke koje blago podižu krvni tlak. Ugo­­dan je za piće, ima aro­matičan, osvježavajući okus sličan majčinoj dušici. Izu­zetno snažno djeluje protuvirusno i protubakterijski, pa je vrlo dobar izbor za jačanje imuniteta. U ovom smjeru radi se sve više istraživanja koja potvrđuju njegovo lje­kovito djelovanje, pogotovo na bakterije Staphylococcus aureus, Erwinia amylovora, Klebsiella spp., ali i na Can­dida gljivice.

Izuzetno je koristan kod virusnih infekcija. Vrlo je sna­žan ekspektorans i mu­kolitik (pomaže nam izbaciti sekret), olakšava disanje, pa ćemo ga uspješno koristiti kao čaj kod bronhitisa, upala grla i kašlja. Osim na respiratorne, dobro djeluje i na trbušne viroze. Smiruje gr­čeve crijeva, smanjuje pro­ljeve, jača želudac i crijeva, potiče znojenje i mokrenje. 

S obzirom da ima nježni papreni okus, vrlo blago po­tiče na rad i čišćenje jetru i žuč.  

Najsigurnije ga je koristiti kao čaj. U tu svrhu cvijet se bere u vrijeme cvatnje (cvate od lipnja do rujna). Jednu veliku žlicu suhog cvijeta i lista prelijemo sa šalicom ki­puće vode. Poklopimo, pustimo da stoji 15 minuta, procijedimo i zasladimo me­dom od kadulje ili vriska. Tijekom dana treba popiti na gutljaje dvije ovako pri­pravljene šalice čaja. 

Miloduh je vrlo lako uz­gojiti u vrtnom kamenjaru, a osim što je dekorativna biljka, izuzetno je i medonosna. Zato, ako nemate onaj predloženi med od vriska ili ka­dulje, razmislite o nabavi koš­nice pčela i svojem vlas­titom medu od miloduha.