Ovu nedjelju nemojte propustiti otići na placu i kupiti vrećicu mišancije. Jednom kada ih probate, pitat ćete se kako ste prije mogli živjeti bez njih!


Prošlu nedjelju, pred sam kraj radnog vremena, bila sam riječkoj placi. I tada je još bilo više stolova na kojima se moglo naći mješavina divljeg bilja, zvanih mišan­cija. Čini se da ih ljudi baš ne kupuju. Možda nisu upozna­ti s nji­ma. Rastužilo me to, jer sam vidjela više ljudi koji su kupovali umjetni patli­džan (usred zi­me!) nego mi­šancije po vrlo povoljnoj ci­jeni od desetak ku­na za vre­ćicu. 

Mišancije su mineralne i energetske bombe koje se mogu jesti na salatu, kuhane na način na koji kuhamo blitvu, u varivu, u povrtnim juhama... Puno je bolje kupiti vrećicu takvog ukusnog, izu­zetno zdravog i ljekovitog obroka, nego salatu iz supermarketa zalijevanu pestici­dima.

U riječkom pojasu mišancije se najčešće beru na Gro­bnišćini, na područjima gdje je nekada bio kakav vrt, ili na livadama uz Rječinu.
 
Sastavni dijelovi mišancija mijenjaju se zavisno od di­jela godine, ponekad se može pronaći i dvadesetak vrsta di­vljeg jestivog bilja pomiješanih u ove ukusne salate.
 
Raspitajte se među pro­davačima, kod onih koji se razumiju u vrste biljaka, koje biljke su unutra i za što su dobre.
 
U mišanciji koju sam ja kupila bilo je kostriša, lavljeg zuba, štavelja, koromača, dimka, maslačka, vlasca, divljeg poriluka, medvjeđeg luka i malo dodatka - par lis­tića raštike i cimica. Sve re­dom izuzetno zdrave divlje biljke. Sada, u vrijeme zime, one su slasne, hrskave i sočne.
 
Pripremite ih kao obilnu dozu salate, dodajte malo bučinog ulja i poslužite uz palentu. A za desert spravite pečeni komad tikve turkinje (tublek). Eto recepta za sa­vršeni i zdravi ručak!
 
Za koji mjesec, kada div­lje bilje ostari, bit će gorko i vla­knasto. Tada ga je potrebno miješati s kojim komadićem kuhanog krumpira da po­kupi gorčinu. 
Tijekom ljeta, kada udare vrućine i zeljasto divlje bilje postane zaista jako gorko, onda ga je potrebno vrlo krat­ko prokuhati (2 minute) i baciti tu prvu vodu. S njom će otići i većina gorčine, a vi ćete opet dobiti obrok pun minerala i vitamina, puno više nego u kupovnom po­vrću iz plastenika ili onom gnojenom umjetnim gnoji­vom. 

Dakle, ovu nedjelju ne­mojte propustiti otići na pla­cu i kupiti vrećicu mišancije. Jednom kada ih probate, pi­tat ćete se kako ste prije mo­gli živjeti bez njih!

(photo by: moja-kuhinja.com)