Prošlu nedjelju, pred sam kraj radnog vremena, bila sam riječkoj placi. I tada je još bilo više stolova na kojima se moglo naći mješavina divljeg bilja, zvanih mišancija. Čini se da ih ljudi baš ne kupuju. Možda nisu upoznati s njima. Rastužilo me to, jer sam vidjela više ljudi koji su kupovali umjetni patlidžan (usred zime!) nego mišancije po vrlo povoljnoj cijeni od desetak kuna za vrećicu.
Mišancije su mineralne i energetske bombe koje se mogu jesti na salatu, kuhane na način na koji kuhamo blitvu, u varivu, u povrtnim juhama... Puno je bolje kupiti vrećicu takvog ukusnog, izuzetno zdravog i ljekovitog obroka, nego salatu iz supermarketa zalijevanu pesticidima.
U riječkom pojasu mišancije se najčešće beru na Grobnišćini, na područjima gdje je nekada bio kakav vrt, ili na livadama uz Rječinu.
Sastavni dijelovi mišancija mijenjaju se zavisno od dijela godine, ponekad se može pronaći i dvadesetak vrsta divljeg jestivog bilja pomiješanih u ove ukusne salate.
Raspitajte se među prodavačima, kod onih koji se razumiju u vrste biljaka, koje biljke su unutra i za što su dobre.
U mišanciji koju sam ja kupila bilo je kostriša, lavljeg zuba, štavelja, koromača, dimka, maslačka, vlasca, divljeg poriluka, medvjeđeg luka i malo dodatka - par listića raštike i cimica. Sve redom izuzetno zdrave divlje biljke. Sada, u vrijeme zime, one su slasne, hrskave i sočne.
Pripremite ih kao obilnu dozu salate, dodajte malo bučinog ulja i poslužite uz palentu. A za desert spravite pečeni komad tikve turkinje (tublek). Eto recepta za savršeni i zdravi ručak!
Za koji mjesec, kada divlje bilje ostari, bit će gorko i vlaknasto. Tada ga je potrebno miješati s kojim komadićem kuhanog krumpira da pokupi gorčinu.
Tijekom ljeta, kada udare vrućine i zeljasto divlje bilje postane zaista jako gorko, onda ga je potrebno vrlo kratko prokuhati (2 minute) i baciti tu prvu vodu. S njom će otići i većina gorčine, a vi ćete opet dobiti obrok pun minerala i vitamina, puno više nego u kupovnom povrću iz plastenika ili onom gnojenom umjetnim gnojivom.
Dakle, ovu nedjelju nemojte propustiti otići na placu i kupiti vrećicu mišancije. Jednom kada ih probate, pitat ćete se kako ste prije mogli živjeti bez njih!
(photo by: moja-kuhinja.com)