Iz hobija pletem pokrivače za djecu te razne igračke. Razmišljala sam o samozapošljavanju te otvaranju obrta za proizvodnju i prodaju pokrivača i igračaka za djecu. Mogu li i kako dobiti poticaj za samozapošljavanje?


Potpora za samozapošljavanje dodjeljuje se nezaposlenim osobama za pokrivanje inicijalnih troškova poslovanja i rada poslovnog subjekta. Osobe mogu potporu koristiti za udruživanje u nove poslovne subjekte i preuzimanje postojećih subjekata. Cilj mjere je financijska podrška nezaposlenim osobama koje odluče pokrenuti vlastiti posao.

Iznos potpore male vrijednosti za samozapošljavanje određuje se prema budućoj djelatnosti poslovnog subjekta, a u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti (NKD 2007.). Potpora za samozapošljavanje za 1. skupinu - do 130.000,00 kn dodjeljuje se za registraciju djelatnosti koje pripadaju u sljedeća područja razvrstana po NKD-u: (C) prerađivačka industrija (odjeljci 10–33).

S obzirom da bi željena djelatnost bila pletenje pokrivača te bi proizvodili igračke, a navedeno spada pod - 13 Proizvodnja tekstila, i 32 Ostala prerađivačka industrija; 32.40 Proizvodnja igara i igračaka, moguće je podnijeti zahtjev za potporom za samozapošljavanje uz ispunjenje ostalih uvjeta koje Hrvatski zavod za zapošljavanje propisuje.

Na internetskim stranicama HZZ-a moguće je pogledati više o tome koje osobe ne mogu koristiti mjeru, a između ostalih to su osobe koje imaju ovrhu po privatnim računima, a otvaraju obrt, samostalnu djelatnost ili slobodnu profesiju i osobe koje su bile zaposlene u poslovnom subjektu koji žele preuzeti uz potporu, unatrag 12 mjeseci od podnošenja zahtjeva.

Zahtjev se predaje putem online aplikacije na web adresi mjere.hr.

Preduvjet za podnošenje zahtjeva je prijava putem NIAS sustava e-Građani.

Uz zahtjev se predaje:

  • Poslovni plan s troškovnikom,
  • Izjava o nepodmirenim obvezama,
  • Izjava o prihvaćanju posljedica ovrhe,
  • Izjava o registraciji poslovnog subjekta prije odobrenja zahtjeva,
  • Potvrda o blokadi računa i novčanih sredstava ovršenika na osobno ime podnositelja zahtjeva ne starija od 7 dana (potvrdu izdaje FINA na zahtjev osobe i bez naplate).

Ovim putem Vas upućujemo da za sva ostala pitanja, potrebnu dokumentaciju i pomoć oko ostvarivanja poticaja za samozapošljavaje kontaktirate referenta HZZ-a u nadležnoj ispostavi.