Dobiva li se još uvijek poticaj za otvaranje obrta ili j.d.o.o.-a? Suprug bi radio sam, kao profesionalni vozač. Planira kupiti kamion. Koliko se najviše može dobiti poticaja?

Tri najčešća gospodarska subjekta u Republici Hrvatskoj su obrt, jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) i društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.). Tvrtke se razlikuju pravnim oblikom, načinom registracije i troškovima, načinom na koji odgovaraju za obveze te kako vode poslovne knjige i dr.

Obrt ima najdužu tradiciju u hrvatskom gospodarstvu, a otvaranje obrta zapravo je vrlo jednostavno, no u poslovanju se odgovara sa svom imovinom. Za razliku od j.d.o.o.-a i d.o.o.-a, temeljni kapital kod obrta ne postoji. Razlika ima još, a najbolje je posavjetovati se sa stručnim osobama u uredima za gospodarstvo državne uprave u gradu ili županiji te uredima Hitro.hr, Hrvatskoj obrtničkoj komori i sl.

Što se tiče poticaja, postoji mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) koja se može dodijeliti nezaposlenim osobama za pokrivanje troškova za osnivanje i započinjanje poslovanja poslovnog subjekta u sljedećim organizacijskim oblicima – obrt, trgovačko društvo, samostalna djelatnost i ustanova. Ciljane skupine su nezaposlene osobe prijavljene u evidenciju nezaposlenih osoba koju vodi HZZ.

Iznos potpore male vrijednosti za samozapošljavanje određuje se prema budućoj registriranoj djelatnosti poslovnog subjekta, a u skladu s Nacionalnom klasifikacijom djelatnosti (NKD 2007, dalje u tekstu: NKD).

Potpora za samozapošljavanje može se dodijeliti za tri skupine korisnika, a skupina u kojoj je maksimalni iznos 7.000,00 EUR dodjeljuje se za registraciju djelatnosti koje pripadaju, između ostalog, u sljedeća područja razvrstana po NKD-u: (H) Prijevoz i skladištenje.

Navedeni iznos predstavlja najveći mogući iznos potpore koji se može dodijeliti sukladno registriranim djelatnostima, dok će se konačna visina dodijeljene potpore za samozapošljavanje odrediti temeljem procjene opravdanosti početnog ulaganja sukladno iskazanim potrebama u dostavljenom poslovnom planu i troškovniku, koji je sastavni dio poslovnog plana.

Za više informacija i pomoć prilikom prijave najbolje se obratiti referentima HZZ-a.