Živio sam 7 godina u Vancouveru u Kanadi, imam status stalnog boravišta (permanent resident status), vratio sam se da bih otvorio svoj vlastiti posao te sam vidio da HZZ daje poticaje povratnicima za samozapošljavanje. Što mi sve treba da otvorim štand za prodaju kuhanih kukuruza na plaži?


Hrvatski državljani povratnici u dobi do 60 godina iz država EGP-a, Švicarske konfederacije, Ujedinjenog  Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Novog Zelanda (dalje u tekstu: EGP i ostale navedene države), neovisno o razini obrazovanja, koji su radili najmanje 12 mjeseci u posljednja 24 mjeseca u državama EGP-a i ostalim navedenim državama ili bili uključeni u redovito obrazovanje i koji su se po povratku prijavili u evidenciju nezaposlenih i samozapošljavaju se u 2023. ili 2024. godini mogu koristiti mjeru HZZ - Biram Hrvatsku.

Zahtjev se predaje putem online aplikacije na web adresi mjere.hr. Potpora se dodjeluje novoosnovanom poslovnom subjektu te poslodavac mora imati aktivan korisnički račun na web portalu https://burzarada.hzz.hr/.

Zahtjev se predaje najkasnije 30 dana od dana samozapošljavanja, odnosno ako se osoba samozaposlila kroz mjeru potpora za samozapošljavanje, najkasnije 30 dana od dana potpisa ugovora male vrijednosti u svrhu samozapošljavanja.

Zahtjev se predaje prema mjestu registracije poslovnog subjekta.

Što se tiče oblika poslovnog subjekta putem kojeg bi se realizirala gospodarska djelatnost najbolje se posavjetovati s referentima HZZ-a i Hrvatskom obrtničkom komorom koji će pružiti sve relevantne informacije i podršku tijekom cijelog procesa, a puno informacije možete pronaći i u rubrici Poduzetnik na Burza Portalu.