Moji roditelji su 2006. godine potpisali ugovor s jednom privatnom srednjom školom kada sam se u istu upisao. Prilikom upisa smo i oni i ja potpisali ugovor o školovanju. Po završetku srednje škole nisu platili zadnja tri mjeseca vlasniku škole. On je sada ovršio moj račun preko FINA-e. Ima li na to pravo bez obzira što sam ja tada bio maloljetan i zapravo su taj ugovor i plaćanje dogovarali moji roditelji, bez mene?


Uistinu je teško dati konkretan odgovor na ovo pitanje bez uvida u ugovor koji je bio zaključen sa srednjom školom. Danas je na snazi novi Obiteljski zakon (NN 103/15), no u Vašem slučaju na raspolaganje Vašom imovinom od strane roditelja primjenjivale su se odredbe Obiteljskog zakona (NN 116/13, 17/04, 136/04, 107/07, 57/11 i 61/11) pa odmah ističemo da se ovaj odgovor daje u kontekstu ranijeg ObZ-a.

Roditelji su zakonski zastupnici svoje djece pa su u upravljanju njihovom imovinom dužni postupati u skladu s odredbama Obiteljskog zakona koje uređuju odnose roditelja i djece i upravljanje imovinom djeteta.

Sukladno članku 261. ObZ  roditelji mogu s odobrenjem nadležnog centra za socijalnu skrb otuđiti ili opteretiti imovinu maloljetnog djeteta radi njegova uzdržavanja, liječenja, odgoja, školovanja, obrazovanja ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta. Mišljenjem Ministarstva socijalne politike i mladih od 02. studenog 2012. godine, utvrđeno je da za raspolaganje prihodima od imovine djeteta (novac od najamnine i zakupa, kamata, dividenda, prinos od udjela u investicijskim fondovima i sl.) ili raspolaganje redovitim prihodima djeteta (obiteljska mirovina, stipendije, pomoći za školovanje i sl.), roditeljima nije potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb. Samostalnost roditelja ostaje ograničena pri zaključivanju poslova koji se tiču otuđenja ili opterećenja imovine djeteta, prije svega se tu misli na nekretnine, ali i pokretnine i iznose veće vrijednosti. Glede visine iznosa za koji nije potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb, Ministarstvo socijalne politike i mladih oslanjalo se na primjenu drugih pozitivnih propisa, u ovom slučaju Zakona o parničnom postupku, koji kaže da su sporovi male vrijednosti oni u kojima se tuženi zahtjev odnosi na potraživanje u novcu koje ne prelazi svotu od 10.000 kuna. Stoga je Ministarstvo mišljenja da roditelji mogu bez traženja odobrenja centra za socijalnu skrb raspolagati novčanim sredstvima maloljetnog djeteta u razdoblju od jednog mjeseca u iznosu koji ne prelazi svotu od 10.000 kuna i to radi njegova uzdržavanja, liječenja, odgoja, školovanja, obrazovanja ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta. Stavci 3. i 4. članka 261. ObZ-a propisivali su da je za sklapanje ugovora između maloljetnog djeteta i fizičkih ili pravnih osoba kojima je predmet raspolaganje budućim imovinskim pravima djeteta u vezi s njegovim športskim, umjetničkim ili sličnim aktivnostima, potrebno prethodno odobrenje centra za socijalnu skrb. Centar za socijalnu skrb mora, radi dobrobiti djeteta, osobito paziti da se zaštite djetetova imovinska prava i interesi, a takve obveze mogu trajati najdulje od punoljetnosti.

Dakle, moguće je da su u konkretnom slučaju Vaši roditelji zaključili ugovor posljedica kojega je i neka Vaša obveza, no da bi Vam dali posve konkretan odgovor potrebno bi bilo izvršiti uvid u dokumentaciju kojom raspolažete te kod FINA-e ishodovati ispravu temeljem koje je provedena prisilna naplata da bi se mogle utvrditi sve okolnosti predmeta.