Kao što niti fotografija žulja ne pokazuje stanje na cipeli, tako ni MR ne može ukazati na moguće uzroke promjena

 

U podužem pismu jedna naša čitateljica opisuje probleme sa svojom kroničnom križoboljom. Ona je fizički vrlo aktivna, odlazi na grupno vođene treninge visokog intenziteta, koje ne želi prekinuti. Na MR snimkama vide se manje degenerativne promjene, te pita može li joj se na osnovu snimaka sastaviti program vježbi koje bi radila, a da ne mora dolaziti na pregled.

 

Postoje stvari koje se niti uz najbolju volju ne mogu riješiti putem mobilne aplikacije ili maila. Jedna od njih je dijagnostika u muskuloskeletalnoj medicini, a druga je terapija. Možda će ta opcija postojati u nekoj neodređenoj budućnosti, ali danas ona još nije tu.

Zamislite da prilikom šetnje osjetite bol u lijevoj peti. Izujete se i vidite žulj. Prvo što ćete se zapitati jest što vas je nažuljalo? Uobičajeni uzročnici su: preuska cipela, preširoka cipela, prejako/preslabo zavezane vezice, loša čarapa.... Isti mentalni proces u glavi je ortopeda ili fizioterapeuta prilikom postavljanja dijagnoze. U ovom slučaju, MR snimke ukazuju na to gdje je „žulj“, odnosno mjesto bolnosti. Slično kao što bi i obična fotografija samog žulja na peti ukazivala na njegovu lokaciju i veličinu, tako i MR pokazuje mjesto i veličinu patološke promjene. No, kao što niti fotografija žulja ne pokazuje stanje na cipeli, tako ni MR ne može ukazati na moguće uzroke tih promjena. Naime, degenerativne i posljedično upalne promjene na lumbalnoj kralježnici u većini slučajeva su rezultat kumulativnih, dakle, postupnih oštećenja, a kao rezultat preopterećenja.

Najčešći krivci su poremećaji pokretljivosti grudne kralježnice, kukova, donjih ekstremiteta (krutost, skraćeni mišići, ograničena pokretljivost), potom lokalizirane ili opće mišićne slabosti, pa potom preobimna ili loše usmjerena fizička aktivnost itd... Niti jedno od tih stanja nije moguće iščitati iz  nalaza MR-a ili druge slikovne dijagnostike. Za to je potreban odgovarajući i detaljni pregled, isto tako detaljna povijest bolesti, u konkretnom slučaju i dijagnostika trenažnog procesa, a potom i individualna terapija skrojena za sanaciju uočenih nedostataka.