Prošli smo tjedan, u Scipi­onu, vidjeli čak tri pacijenta koji imaju komplikacije poslije operacije rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta koljena. Kod svo troje kirurški zahvat je učinjen prije više od 6 mje­seci, što će reći da je vrijeme za odgovarajuću rehabilitaciju prošlo. Također, u sva tri slu­čaja, kirurški dio prošao je u najboljem redu i koljena su stabilna. Isto tako, zajedničko svi­ma trima je da su sami vodili svoj rehabilitacijski proces.

Prva je djevojka, 29 godina, 9 mjeseci poslije operacije sa bo­lovima u koljenu pri hodanju niz stepenice. Fizioterapiju je vodio njen dečko, koji je ta­kođer prošao kroz sličan proces. Problem je u pateli, odnosno njenoj hrskavici, koja je na pregledu bila prilično iritrana. Posljedica je to nedovoljnog ae­ro­bnog vježbanja i slabog miši­ća kvadricepsa, a kao rezultat neodgovarajućeg programa vje­ž­banja do sada. Stanje je to koje se lako može izbjeći kroz prvih 6 mjeseci postoperativnog oporavka. U sadašnjoj fazi trebati će nam 2-3 mjeseca, kako bi sanirali postojeći problem.

Drugi je muškarac 41 godinu, koji je svoju rehabilitaciju ra­dio po uputama s interneta. Sa­ma operacija izvršena je prije gotovo godinu dana, te ga od operacije nije vidio niti jedan fizioterapeut. Njegov problem je da ne može do kraja opružiti nogu (nepotpuna ekstenzija). Zadatak postizanja pune eks­tenzije mora se ispuniti u prvih 6 postoperativnih tjedana. U ov­oj fazi, fizioterapija je dugotrajna, ne osobito ugodna i sa nesigurnim ishodom.

Treći je profesionalni spo­r­taš, koji je svoju terapiju povjerio prijatelju koji je kondicijski trener. Operacija je bila prije go­dinu i pol, a na pregledu koljeno je otečeno, uz izrazito sla­be mi­šiće natkoljenice. Nje­go­vo stanje rezultat je kombina­cije iritacije patelarne hrs­ka­vi­ce, ne­potpune rehabilitacije i iz­o­stanka trajne profilakse (redovitog speci­fi­čnog vježbanja za održavanje sna­ge mišića noge).
Iskusni kirurzi će reći da je za konačni rezultat operati­vnog liječenja 50% zaslužan vje­št kirurg, a za drugih 50% is­kusan fizioterapeut. Ovakvi primjeri govore tome u prilog.