Današnje moderne spoznaje o biologiji hrskavice uz napredne operativne tehnike omogućuju nam da uspješno liječimo brojna različita patološka stanja zglobne hrskavice

Liječenje oštećenja hrskavice predstravlja jedno od najvećih izazova moderne ortopedije. Česte ozljede u mlađoj populaciji te sve starija, ali i dalje aktivna populacija razlog su velikog broja pacijenata koji imaju problematiku i potrebu za liječenjem oštećene hrskavice. Današnje moderne spoznaje o biologiji hrskavice uz napredne operativne tehnike omogućuju nam da uspješno liječimo brojna različita patološka stanja zglobne hrskavice. Kod mlađih ljudi radi se najčešće o lokaliziranim oštećenjima hrskavice zgloba, dok se u starijoj populaciji radi o degenerativnim promjenama koje zahvaćaju veća područja zgloba, srećom za oba stanja danas postoje rješenja. Danas ozljede hrskavice najčešće liječimo u zglobu koljena, ali se često tretiraju i oštećenja gležnja, ramena i kuka.

Saniranje različitih tipova oštećenja hrskavice i transplantacija hrskavice najčešće se izvode artroskopski odnosno minimalno invazivnom tehnikom uz pomoć nekoliko malih otvora na zglobu kroz koje se izvede cijeli zahvat. Oštećenja hrskavice mogu se sanirati i tretirati upotrebom brojnih modernih tehnika i artroskopskih instrumenata. Najčešće se se oštećene površine zaglađuju i poliraju specijaliziranim instrumentima kako bi zglob lakše i bolje biomehanički funkcionirao te se čine mikrofrakture koje potiču i omogućuju stvaranje novog hrskavičnog tkiva.

Modernije tehnike liječenja ovakvih ozljeda uključuju autologno presađivanje odnosno transplantaciju hrskavice na oštećeno mjesto. Najmodernije tehnike koriste uzgoj hrskavice u laboratoriju te njezino presađivanje i implantaciju u koljeno ili se pak oštećenja hrskavice tretiraju matičnim stanicama dobivenih lipoaspiracijom masti koje se potom diferenciraju u hondrocite i regeneriraju cijelu uhrskavicu zgloba (Lipogems).

Kod ovakvog je zahvata potrebno primijeniti najmodernije tehnike liječenja u ortopediji te koristiti svu suvremenu opremu.