Mononatrijev glutaminat oštećuje mozak, a povezuju ga s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću. Između ostalog, posljedice mogu biti srčane aritmije i smrt. Od nešto blažih simptoma javljaju se glavobolje, mučnine, slabost, hiperaktivnost, nadutost, crvenilo lica i još štošta


Znate li da u kuhinji možda imate otrov, koji je opasniji od cigareta i alkohola? ZNATE LI DA TIHI UBOJICA VREBA IZ MNOGIH NAMIRNICA, A DA TOGA UOPĆE NISTE SVJESNI? Zapravo, mononatrijev glutaminat (MSG) toliko je raširen da ga je ponekad teško i izbjeći. Pogotovo ako koristite konzerviranu i drugu prerađenu hranu. Krije se pod oznakom E621. Slobodno možemo reći da je to jedan od najnezdravijih E-sastojaka.

MSG zapravo pojačava postojeće okuse. Na taj način NEUKUSNA I(LI) BEZVRIJEDNA HRANA ISPADA UKUSNIJA NEGO ŠTO ZAPRAVO JEST. (Što mislite, zašto ga McDonalds koristi u paleti svojih proizvoda, uključujući i pomfrit?) Nalazi se u nekim vrstama tjestenine, pekarskim proizvodima, krekerima, grickalicama, topljenim sirevima, pripravcima od sira, žvakaćim gumama, instant-juhama, Vegeti i sličnim dodacima, gotovim jelima, margarinu, senfu i u nebrojenim drugim proizvodima.

Nažalost, sve što izlazi iz restorana i školskih kuhinja obično je solidno „obogaćeno“ ovim sastojkom. Najveći proizvođač MSG-a ujedno je i veliki proizvođač lijekova. Meni to dovoljno govori...

Naravno, mononatrijev glutaminat je odobren za upotrebu i potpuno je legalan. Bez obzira na to, njegov potencijal stvaranja štete je impresivan. U svojoj knjizi „Okus koji ubija“ dr. Blaylock piše: „MSG je opasan toksin, koji NADRAŽUJE STANICE DO NIVOA ŠTETE I SMRTI.“

Konkretnije, mononatrijev glutaminat oštećuje mozak, a povezuju ga s Alzheimerovom i Parkinsonovom bolešću. Glutamička kiselina (čini 78% MSG-a) je, inače, neurotransmiter, kojeg mnogi organi koriste za razne funkcije. Kada vanjski MSG uđe u sustav dolazi do prevelike stimulacije određenih receptora, a to nikada nije dobro. Između ostalog, POSLJEDICE MOGU BITI SRČANE ARITMIJE I SMRT. Od nešto blažih simptoma javljaju se glavobolje, mučnine, slabost, hiperaktivnost, nadutost, crvenilo lica i još štošta.

Upravo zbog navedenih razloga, proizvođači ponekad izbjegavaju navođenje MSG-a, bojeći se da će to nekoga odvratiti od kupovine. ZAKON JE RASTEZLJIV I NERIJETKO SE, PRI NAVOĐENJU SASTOJAKA, KORISTE IZRAZI KOJI NISU DOVOLJNO JASNI, ČIME VAS SVJESNO BACAJU U ZABLUDU. Mogli bi reći da je i objektivna edukacija stanovništva o ovom pitanju vrlo loša, a interesi prehrambene industrije zasigurno i tu imaju svoje prste.