Unajmljujem stan za TV produkcijsku djelatnost 1229.25.0 koja spada u tihe djelatnosti. Moram li zbog toga stambeni prostor pretvarati u poslovni kad se radi o organizaciji poslova bez klijenata, dakle, uredu, i da li se troškovi voda, struja i pričuva mijenjaju zbog toga?

Pravilnik o obrtima koji se mogu obavljati u stambenim prostorijama uređuje koje se djelatnosti mogu obavljati kao tihe djelatnosti u stambenim prostorima, s tim da je propisano kako to mogu biti i druge djelatnosti koje ne zahtijevaju izmjene postojećih uvjeta upotrebe stambenog prostora.

Pod „tihim djelatnostima“ uobičajeno se smatraju one obrtničke djelatnosti koje se, s obzirom na vrstu i sam način obavljanja (tehničko-tehnološki proces) mogu obavljati u stanu.

Dakle, ako djelatnosti koje se obavljaju u prostoru koji se unajmljuje kao stan udovoljavaju odredbama ranije navedenog Pravilnika, nije potrebno raditi prenamjenu prostora iz stambenog u poslovni. Također, režijski troškovi se u tom slučaju plaćaju za stambeni prostor.

Dodatno, uputno je javiti se Hrvatskoj obrtničkoj komori radi dodatnih pojašnjenja i provjera oko svih nedoumica koje mogu proizaći prilikom obavljanja navedene djelatnosti.