Može li se ulica kojoj sam ja vlasnik proglasiti nerazvrstanom cestom bez naknade i obeštećenja? Ulica je iz 1995. godine i njome se služi 7-8 kuća. U općini kažu da po novom zakonu o cestama mogu to uzeti bez obeštećenja vlasnika. Je li to istina i imam li nekakva prava?

 

Odredba članka 98. Zakona o cestama daje definiciju nerazvrstane ceste, a odredba članka 101. Zakona o cestama propisuje da je nerazvrstana cesta javno dobro u općoj uporabi u vlasništvu jedinice lokalne samouprave na čijem se području nalazi. Kao osoba koja je u evidencijama zemljišno-knjižnog odjela nadležnog suda upisana kao vlasnik nekretnine koja predstavlja nerazvrstanu cestu i koja ima biti upisana i uknjižena kao nerazvrstana cesta, odnosno javno dobro u općoj uporabi koje je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, morate biti izvlašteni te imate pravo na naknadu u skladu s odredbma Zakona o izvlaštenju i određivanju naknade. Može vam se umjesto novčane naknade dati u vlasništvo druga odgovarajuća nekretnina u vlasništvu jedinice lokalne samouprave, sve kako je propisano člankom 105. Zakona o cestama.

Dakle, jedinica lokalne samouprave (općina) morala bi podnijeti zahtjev za pokretanje postupka izvlaštenja, a u kojem vi kao stranka sudjelujete i u kojem bi se utvrdila visina naknade koja vam treba biti isplaćena odnosno eventualna druga mogućnost kompenzacije tako da vam se u vlasništvo da neka od nekretnina u vlasništvu općine.