Može li suprug koji je elektrotehničar u paušalni obrt uvrstiti popravak električnih uređaja i kućanskih aparata? Nema majstorski ispit.

Obrt je vrsta poslovnog subjekta u kojem pojedinac ili manja grupa ljudi samostalno i trajno obavlja poslovne aktivnosti na tržištu poput proizvodnje, prodaje robe ili pružanja usluga.

Paušalni obrt je zapravo klasični obrt samo se oporezivanje vrši paušalno. Nema obvezu vođenja poslovnih knjiga, već knjige prometa te mora imati odluku o visini blagajničkog maksimuma i interni akt o fiskalizaciji.

Za obavljanje djelatnosti popravka električnih uređaja i kućanskih aparata potrebno je imati vezani obrt, a to su oni obrti za čije obavljanje uz opće uvjete za otvaranje obrta zahtijevaju ispit o stručnoj osposobljenosti, odgovarajuću srednju stručnu spremu ili majstorski ispit.

Ako osoba nema majstorski ispit, a djelatnost koju planira raditi se nalazi u Pravilniku o vezanim i povlaštenim obrtima, može u Hrvatskoj obrtničkoj komori položiti majstorski ispit. Međutim, s obzirom na to da se radi o elektrotehničaru, mišljenja smo da za djelatnost popravka elektroničkih uređaja za široku potrošnju, popravak i održavanje električnih aparata za kućanstvo osoba ima odgovarajuću srednju stručnu spremu te može obavljati navedene djelatnosti.