23.10.2003.
Na pragu delinkvencije
Negativan utjecaj šećera na pogoršanje vlastitog zdravlja nije sve zlo koje možete očekivati od slatke napasti. RAZNI OBLICI NASILJA ČINE DRUGI DIO PRIČE. Neobično? Znate, dobro i loše dolazi kroz usta i bit će vam onako kako si skuhate. Prema jednom istraživanju na mladim kriminalcima, DELIKVENTNO PONAŠANJE USTUKNULO JE PRED NE-ŠEĆERNOM DIJETOM. U odnosu na grupu koja je ostala na bezvrijednoj hrani («junk food»), «osviještena» grupa se u dobroj mjeri izmijenila na bolje. Posebno dramatična poboljšanja zapažena se kod najtežih kriminalaca. Tu stopa delikvencije pada i do 80%. Neki američki zatvori već provode posebne programe na tom području. Naravno, nikome se ništa striktno ne zabranjuje. No, tko želi, može izabrati prehranu bez bijelog šećera, bijelog brašna, gaziranih pića, rafinirane hrane i alkohola. «Gorak» život nagrađuje se ranijim otpuštanjem zbog primjerenog ponašanja. Netko je primijetio da je UOBIČAJNI ZATVORSKI MODUS PREUSTROJA GOTOVO BEZVRIJEDAN U ODNOSU NA DIJETALNI PRISTUP. Samo, velika je šteta što sve započinje u zatvoru, a ne u obitelji ili školi.
Prve naznake eventualnih kasnijih problema mogu se primijetiti kroz nasilničko ponašanje u školskom i obiteljskom okruženju. ALI I KROZ POTEŠKOĆE U RAZUMIJEVANJU ŠKOLSKOG GRADIVA. U školama New Yorka pokušali su popraviti rezultate kroz promjene u načinu prehrane. Zainteresiranim učenicima preporučena je postupna eliminacija sintetičkih boja i okusa, nekih konzervansa i RAFINIRANOG ŠEĆERA. Više od pola najproblematičnijih učenika na zacrtanom režimu moglo je, nakon određenog vremena, SAVLADAVATI GRADIVO IZ GRAMATIKE I MATEMATIKE. Što je ranije bila čista utopija. NEŠTO se izmijenilo i skriveni potencijali ponovno su se aktivirali.
Funkcije imunološkog sustava dobro su poznate. ZAŠTITA OD ŠTETNIH VANJSKIH UTJECAJA, KOJI NAM MOGU ITEKAKO ZAGORČATI ŽIVOT. Nažalost, unos rafiniranog šećera izaziva slabljenje nekih ključnih karika sustava. Recimo, šećer izaziva vidno smanjenu produkciju makrofaga. A to su stanice-žderači protozoa i štetnih bakterija. OKO NAS VRVI BAKTERIJAMA I VIRUSIMA, PA ĆE NEADEKVATNA ZAŠTITA ZASIGURNO OTVORITI PUT INFEKCIJAMA. Znate, neki obolijevaju STALNO, a neki NIKADA. Stalna pobolijevanja su mučna, a VJEROVATNO I SKRAĆUJU ŽIVOT. Posebno je opasno razrastanje CANDIDE ALBICANS, koja izlučuje velike količine toksina po cijelom tijelu. To je često ključ mnogih simptoma, kojima se ne može naći uzrok.
Činjenica je da milijuni crijevnih bakterija doslovno upravljaju zdravljem. U dobrom i lošem smislu. BEZ ZDRAVLJA U CRIJEVIMA NEMA NI OPĆEG ZDRAVLJA. No, idilična simbioza može se narušiti pod utjecajem zagađenja ili nezdrave prehrane. Tipična zapadnjačka hrana, bogata šećerom, prvenstveno hrani «loše» bakterije, potencijalne izazivače nevolja.
Bez obzira na sva navedena saznanja, proizvođači zašećerene hrane nastoje nas uvjeriti u suprotno. Recimo, jeste li znali da ŠEĆER POPRAVLJA MEMORIJU? Pola čokolade i moždane vijuge profunkcioniraju kao podmazane, ha? (Bez 2-3 lizaljke, dijete nemojte otpratiti u školu. Pogotovo ako se spremaju važni ispiti.) Zaključak je baziran na istinitoj činjenici da niski krvni šećer nije dobar za funkcioniranje mozga. Naravno, hrana za mozak je glukoza. No, POMOĆ RAFINIRANOG ŠEĆERA JE KRATKOTRAJNA. Zato, jer će pad šećera vrlo brzo ponovno uslijediti. (Nadam se da su spasonosni bomboni uvijek u džepu.) Uz to, šećer potiskuje apetit za ostale, kvalitetnije vrste hrane. Koliko pojedete od ručka nakon obilne porcije slatkiša?
Prije 15-tak godina nije bilo puno makrobiotičara na našim prostorima. Sjećam se jednog. Bilo je žarko ljeto, a meni još puno toga nejasnoga.
«Razumijem averziju prema mesu, ali što ne valja sa sladoledom?»
«Zašto bih se opet trovao, kada sam se jedva iščistio? Zašto da se razbolim, kada sam savršeno zdrav? Shvatit ćeš jednog dana...»
Tada nisam shvaćao, ali danas i više nego dobro.
Slijedeći put: Čupati ambroziju
Izdvojeni članci
Fizioterapeut
Pitanja čitatelja: Što nakon puknuća čašice koljena?
Prije dva dana kćerku mi je udario auto pri čemu je zadobila ozljedu napuknuća čašice na koljenu. Jučer je bila operacija. Što trebamo dalje da bi imala što manje posljedica?
Imam parcijalnu rupturu ukrštenih ligamenata i manju povredu meniskusa, koliko je vremena potrebno da se to zaliječi? I na koji način?