Studije o utjecaju nekih skupina hrane, pojedinih otrova ili nekih načina ponašanja na dužinu života publiciraju se kontinuirano. Jedna od zadnjih, s klinike Mayo, zaključuje da vegetarijanstvo pruža najbolje šanse za dug život, pogotovo ako takav stil života njegujete duže od 17 godina. S druge strane, najveći utjecaj na skraćenje života imaju svakodnevni obroci crvenog mesa i mesnih prerađevina. Ništa novo. Ljubitelji mesa sada će zasigurno reći da ni pomidori i jagode, obogaćeni pesticidima, nisu ništa manje štetni. Znam da je to neiscrpna tema, ali htio sam samo progovoriti o dugovječnosti. Postoji li magična formula?

Znamo da Hunzi žive dugo. Oni prebivaju u podnožju Himalaje, njihov okoliš je nezagađen, industrijskih dimnjaka nema, a hrana je najprirodnija. Također znamo da je njihov život vrlo skroman i to mnogima ne bi odgovaralo. Možda kao alternativa, sve su glasniji oni koji tvrde da je konoplja savršena biljka. Toliko savršena, da spašava i neizlječive. Kažu i da odgađa starost. Mogli bi reći i da daruje dodatnu mladost. Mnogo je i onih koji provode periodična terapeutska gladovanja, s vrlo sličnim učinkom. Oni konzervativniji zasigurno će najlakše prihvatiti tezu da je medicina zaslužna za svako produljenje života. Inače bi živjeli upola kraće, kao u srednjem vijeku. Samo, uzmite tu u obzir da su u to doba kratko živjeli (većinom) siromašni, da je higijena bila slaba i da je veliki pomor novorođenčadi imao ogroman utjecaj na prosječni životni vijek. Medicina nekima pomaže, a nekima i odmaže. Rizični medicinski postupci, medicinske greške i nus-pojave lijekova ubiju mnoge. Na listi uzročnika smrti, odmah su iza srčanih bolesti i raka.

U Bibliji se spominje 7 osoba, koje su živjele duže od 900 godina. (Metuzalem skoro 1000.) I još tridesetak, koji su prešli 400. Godine života su vrlo precizno navedene. Naravno, to djeluje kao bajka ili naučna fantastika. Ali, do danas, još nitko nije dokazao prevaru, a pokušavali su mnogi. Što ako je sve istina? Znači li to da su prvi ljudi postavljeni savršeno, ali je genetski materijal vremenom bivao sve slabiji? Kako smo se udaljavali od savršenog života, tako je i dugovječnost vremenom iščezla. Današnji čovjek je modificirana verzija za današnje uvjete. A iskušenja današnjeg života stvarno nisu mala. Netko mi je rekao da prezire tijelo, koje se stalno kvari. Rekao sam mu da svi moramo raditi na tome kako bi preziranja bilo što manje, a ljubavi što više.

Govorili su da je tijelo Walta Disneya (i ne samo njega) konzervirano, kako bi se jednoga dana mogao vratiti u život. Kada se za to steknu uvjeti. Možda u bližoj, a možda i u daljoj budućnosti. U međuvremenu, tričavih stotinjak godina djeluje kao zanimljiv cilj. Kada već ne možemo oponašati Metuzalema…

Prijavite se na besplatni newsletter: [email protected]