Osim kod postblagdanskih muka, korijen čička koristi se i kod klasičnih disbalansa jetre, raznih bolesti jetre, povišenog kolesterola, reumatoidnog artritisa, pa čak i blago povišenog šećera u krvi


Puno je biljaka koje nam mogu pomoći kod detoksikacije jetre, a jedna od najuobičajenijih za tu namjenu je veliki čičak (Arctium lappa), točnije njegov korijen.

Korijenje se vadi u rano proljeće ili kasnu jesen jer je tada najaktivnije i sva snaga biljke je sadržana u korijenu, dok je lišće osušeno. Suprotno tome, u razdobljima kada vegetacija buja, kada čičak ima obilje velikog lišća i, u drugoj godini, cvjetnu stapku, velika većina snage biljke je izašla iz korijena da bi se održala zelena masa. Ako niste u pravo vrijeme iskopali dovoljno korijena za svoju kućnu zalihu, kupite ga u ljekarni.

Korijenje kuhamo kao dekokt. To znači da korijen prelijemo hladnom vodom i, nakon što voda zakuha, krčkamo ga na slaboj vatri još neko vrijeme.

Konkretno, čičak kuhamo tako da jednu veliku žlicu korijena prelijemo s dvije šalice hladne vode, stavimo na slabu vatru i kada zakuha krčkamo ga još desetak minuta. Ugasimo vatru, procijedimo nakon desetak minuta i pijemo na gutljaje. Ovako napravljen čaj bismo trebali piti tri puta dnevno, uvijek topao i svježe napravljen, tijekom tri tjedna.

Ako se baš nikako ne možete organizirati da radite tri puta dnevno novi čaj, možete pripremiti veću količinu i nositi u termosici, ali je tada nešto slabijeg djelovanja. Sjetite se da popijete sav čaj od toga dana, jer se ne smije piti čaj koji smo napravili jučer.

Čičak će nam pomoći kod detoksikacije jetre koju bismo trebali raditi više puta godišnje.

Posebice se detoksikacija preporuča nakon blagdanskih razdoblja, nakon razdoblja uzimanja antibiotika, kada primijetimo da nam je koža suha i siva, upaljena i nečista od raznih akni, prišteva, mitesera, seboreje i sl.

Dekokt čička koristi se i kod slabih očiju i njihovih stalnih upala. Jetra je parni organ kože i očiju pa ih možemo jačati čisteći jetru.

Također, ako se osjećamo iscrpljeno i bezvoljno, korijen čička je pravi izbor! Jačajući jetru, pokrenuti ćemo tijelo u smjeru balansa, ono će postati sposobnije apsorbirati minerale i vitamine iz hrane koju jedemo, dovesti kisik u stanice, tako ćemo se riješiti osjećaja umora, boli u mišićima i težine u umu i tijelu.

Ovdje je važno naglasiti da u takvim razdobljima trebamo barem poduplati količinu vode koju pijemo, jer iscrpljeno tijelo uvijek i prije svega na prvom mjestu treba kisik, a njega dobivamo prvenstveno vodom.

Osim kod postblagdanskih muka, korijen čička koristi se i kod klasičnih disbalansa jetre, raznih bolesti jetre, povišenog kolesterola, reumatoidnog artritisa, pa čak i blago povišenog šećera u krvi.

Želim vam čistu i jaku jetru i sve najbolje u novom razdoblju koje je počelo!