Na poslu sam dobila moždani udar i to se ponovilo još jedanput. U poduzeću radim skoro 30 godina. Nažalost, u zadnje vrijeme pamćenje mi nije dobro, a radim na računalu i da bih odradila posao koliko toliko korektno potrošim duplo vremena i snage od kolega koji rade isti posao. Imam li pravo na četverosatno radno vrijeme?


Svaka promjena ugovora o radu, odnosno radnog odnosa može se sporazumno dogovoriti između radnika i poslodavca, pa tako i promjena rada na pola radnog vremena. Ukoliko su poslodavac i radnik suglasni, a temeljem internih propisa kojima se uređuju radni odnosi te Zakona o radu kao krovnog propisa radnog prava, može se sklopiti aneks ugovora ili ponuditi novi ugovor o radu, sukladno zakonskim odredbama.

S druge strane, ako ne postoji suglasnost oko navedenog, a radi se o potencijalnoj narušenoj sposobnosti za rad, onda je moguće radnika uputiti na ocjenu radne sposobnosti. U tom slučaju, kada se radnika uputi na komisiju, odnosno ocjenu radne sposobnosti tj. ocjenu postoji li kod radnika ili ne postoji smanjena radna sposobnost, postupak obavlja ovlašteno tijelo prema posebnom propisu.

Ovlašteno tijelo je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Slanje radnika na procjenu radne sposobnosti podrazumijeva procjenu zdravstvene sposobnosti određene osobe za rad, a kojom se vrši procjena njezinog zdravstvenog stanja i psihičke sposobnosti prema zahtjevima poslova radnog mjesta, uvjetima rada i radnim okolišem.

Nadalje, postupak za ocjenu radne sposobnosti radnika pokreće izabrani doktor medicine primarne zdravstvene zaštite kada ocijeni da je zdravstveno stanje osiguranika takvo da se daljnjim liječenjem ne može poboljšati i da daljnje liječenje i medicinska rehabilitacija neće ponovno uspostaviti radnu sposobnost. Zahtjev se podnosi nadležnoj službi Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Ako sukladno Zakonu o radu ovlašteno tijelo prema posebnom propisu utvrdi da kod radnika postoji smanjenje radne sposobnosti uz preostalu radnu sposobnost, smanjenje radne sposobnosti uz djelomični gubitak radne sposobnosti ili neposredna opasnost od nastanka smanjenja radne sposobnosti, tada je poslodavac dužan, uzimajući u obzir nalaz i mišljenje toga tijela, ponuditi radniku sklapanje ugovora o radu za obavljanje poslova za koje je radno sposoban, koji što je više moguće moraju odgovarati poslovima na kojima je radnik prethodno radio.

Radi osiguranja tih poslova, poslodavac je dužan prilagoditi postojeće poslove sposobnostima radnika, odnosno prema potrebi izmijeniti raspored radnog vremena i poduzeti druge mjere kako bi radniku osigurao odgovarajuće poslove.