03.05.2011.

Nakon operacije prednjeg križnog ligamenta

Piše:Dean Mistura, viši fizikalni terapeut
Scipion fizioterapija, 051/684-575
http://www.scipion.hr/

Izostanak razgibavanja koljena u prvom postoperativnom mjesecu može uzrokovati više ukupno potrebnog vremena do punog oporavka


Prije mjesec dana operirao sam prednji križni ligament, a još nisam počeo rehabilitaciju i vježbe savijanja koljena. Kakve su moguće posljedice i komplikacije zbog kašnjenja s rehabilitacijom? Hoće li mi ligament i koljeno biti u redu i hoću li se uspješno oporaviti?

Pojednostavljeno, rehabilitacijski postupak poslije plastike prednjeg križnog ligamenta podijeljen je u dvije faze. Prva tri mjeseca cilj je postupno razgibati koljeno, uz naročitu pažnju posvećenu punom opružanju, uz umjerene vježbe snage i propriocepcije.

Slijedeća tri mjeseca treba se posvetiti povratu pune snage i funkcije koljena. Druga faza rehabilitacije puno je kompliciranija u sportaša, jer je stres koji će to koljeno podnositi mnogo veći u odnosu na nesportaše. Inače, istraživanja pokazuju da cijeljenje traje i do godinu dana poslije operacije. Naime, prednji križni ligament nalazi se duboko u koljenu, te osigurava stabilnost zgloba. „Plastika“ znači da se uzima dio tetive mišića opružača ili pregibača koljena, te se implantira na mjesto ozlijeđenog ligamenta. Ta se implantacija vrši bušenjem i butne i goljenične kosti, te fiksacijom uzete tetive u tako pripremljene „tunele“.

Iako je ta operacija danas gotovo rutinska, opravak je, zbog opsežnosti operacije, rijetko kraći od 6 mjeseci, a nerijetko i duži.
Izostanak razgibavanja koljena u prvom postoperativnom mjesecu može uzrokovati više ukupno potrebnog vremena do punog oporavka, teže postizanje pune pokretljivosti, te tranzitornu prednju koljensku bol uz težu mišićnu aktivaciju. Sve to može se nadoknaditi u vremenu koje je ispred vas, uz adekvatan i stručno vođen proces oporavka.

Valja reći i da oporavak nikada nije jednak za dvoje različitih pacijenata nad kojima je učinjen isti operativni zahvat. Osim zasigurno različitih prethodnih stanja, tu je i različita reakcija tijela na kiruršku intervenciju. Toj reakciji prilagođava se i fizioterapija, adaptirajući plan oporavka individualno.

Podijeli