Napitak od kapule odlično djeluje kod kašlja, uz njega svaka prehlada brzo postaje stvar prošlosti, a pomaže i kod temperature.


Naglo je zahladilo. Sa svih strana ljudi me pitaju što da si uzmu za prehladu i diza­nje imuniteta. Pod tim misle što da si kupe u ljekarni. Spas i brza rješenja traže se najčešće u biljnim pilulama. Maksimalan napor za takav imunitet je onaj pomak zgloba lakta dok se ubacuje ta­bleta u usta, a potom slijedi i onaj drugi - otpiti par gutljaja vode. I stvar riješena... Ci­jeli ovaj scenarij malo me previše podsjeća na filozofiju koja stoji i iza uzimanja klasičnih lijekova - i ovdje je prisutan nedostatak ikakvog truda i aktivne brige za svoje zdravlje.

Koja god marka minerala/vitamina da je u pitanju, to su samo ekstrahirane bilj­ne supstance. One možda djeluju kratkotrajno dajući jedan „kemijski šut“ tijelu, ali dugoročno nemaju na njega nekog važnijeg utjecaja. Ke­mijski spojevi iz ljekovitog bilja (čaja) djeluju sinergijski, znači, zajedničkim djelovanjem mnogih spojeva gdje 1+1 nisu više 2, nego 3 ili 45.

U zadnje vrijeme ponovo se aktualizirala starinska  priprema čaja od crvenog luka iliti kapule. Recept ima više varijanti, a najjednostav­nije se radi ovako: 1 srednje veliku glavicu kapule pre­siječemo na 4 dijela i prelijemo s 3 šalice vode. Ako ka­pula nije špricana, skinemo samo gornju ljusku i zajedno s korom isiječemo, tako je čaj još djelotvorniji. Narav­no, ako je kapula špricana, obavezno skinemo sve suhe (vanjske) ljuske.

Potom zakuhamo na sla­boj vatri i kada počne vreti, pratimo količinu vode. Kada polovica tekućine ispari, ski­nemo s vatre, procijedimo i pijemo toplo. Okus je slat­kast i ugodan, ali se može i dodatno zasladiti medom.

Ako vam okus nikako ne paše, ubacite za vrijeme ku­hanja listić kadulje, pola lista lovora ili 10-ak glavica maj­čine dušice. Osobno više volim verziju bez dodataka, bez meda i dodatnog bilja. Napitak od kapule odlično djeluje kod kašlja, uz njega svaka prehlada brzo postaje stvar prošlosti, a pomaže i kod temperature. Kako je kapula prehrambeni artikl koji nije opasan za zdravlje, ne morate se brinuti da ste ga popili previše i slobodno ga možete upotrebljavati u preventivne svrhe.

Ovaj čaj treba svaki put svježi kuhati, a raskuhani luk kasnije možete upotrijebiti kod kuhanja hrane. I ne, ne­ćete smrdjeti po kapuli na kilometar, miris nekako nestane. Budite hrabri i probajte!