Energetske pločice jednostavno je pripremiti kod kuće, a jednom kada pohvatate osnove, kasnije je vrlo lako raditi varijacije po vašoj želji
Energetske pločice vjerojatno su vam poznate iz trgovina – to su one pločice za kojima ljudi najčešće posežu kada im treba neka energetska bomba, nešto da ih „digne“. Najčešće sadrže žitarice, sušeno voće, čokoladu, orašaste plodove, a u varijantama koje se mogu naći u trgovinama često i mnoge sastojke čije ime nije jednostavno izgovoriti i koje, da znate što su, biste vjerojatno htjeli izbjeći. Postoji način da ih zaista i izbjegnete, a da pritom i uštedite koju kunu – jednostavno svoje energetske pločice napravite sami. Poprilično ih je jednostavno napraviti kod kuće, a jednom kada pohvatate osnove, kasnije je vrlo lako raditi varijacije po vašoj želji. Sastojci se mogu podijeliti u dvije osnovne skupine – suhu bazu, gdje spadaju žitarice, sušeno voće, oraščići, sjemenke i dodaci i sastojke za vezivanje, gdje spadaju maslaci, med, sirupi i sl.
Što se tiče same tehnike pripremanja pločica, postoje dva osnovna načina na koje ih možete pripremiti – možete ih peći u pećnici ili ih samo ohladiti u hladnjaku.
Donosimo po primjer za svaku od navedenih metoda.
Priprema hlađenjem. U ovom primjeru energetske pločice koja se priprema hlađenjem, potrebno je dvije čaše raznih oraščića ubaciti u procesor za hranu te usitniti do faze u kojoj se počnu pretvarati u maslac, dodati dvije čaše datulja očišćenih od koštica i ponovno usitnjivati dok se mase ne povežu. Potom u dobivenu bazu možete početi dodavati sastojke po želji, primjerice, sušene brusnice, bademe, komadiće čokolade, lanene sjemenke, naribanu koricu limuna... Sve skupa izmiješajte i rasporedite na masni papir koji ste stavili u plitku i široku posudu (najprikladniji je lim za pečenje), dobro utisnite i stavite u hladnjak da se hladi najmanje 30 minuta. Kad se smjesa stvrdne, narežite ju na pločice veličine koja vam odgovara. Ovakve pločice možete bez problema i zamrznuti.
Priprema pečenjem. Za ovu varijantu koristit ćemo tri čaše pahuljica od žitarica (to mogu biti zobene, rižine ili sl.), pola šalice nasjeckanih oraščića i/ili sjemenki , pola šalice nasjeckanog suhog voća po želji, trećinu šalice maslaca od orašastih plodova (npr. od kikirikija, a možete i sami jednostavno pripremiti maslac od badema, oraha i sl. tako da ih ubacite u dobar procesor za hranu i miksate dok ne dobijete jednoličnu masu, odnosno maslac), pola šalice meda (ili javorovog sirupa, melase, rižinog slada...). Maslac od kikirikija i med stavite u lončić i zakuhajte na laganoj vatri, miješajući neprestano jednu minutu dok ne dobijete jednoličnu masu. Ostale sastojke izmiješajte u drugoj posudi te preko njih prelijte smjesu meda i maslaca. Dobro izmiješajte kako bi svi sastojci bili pokriveni dodanom smjesom. Sve skupa prebacite u lim za pečenje obložen masnim papirom i ubacite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva te pecite desetak minuta. Nakon pečenja, ostavite da se ohladi te izrežite pločice.
Kada savladate ove dvije tehnike, preostaje vam samo da se prepustite brojnim kombinacijama. Što se tiče samih sastojaka, inspiraciju potražite u priloženoj tablici!