Kada se moj nećak negdje lupi, padne ili natuče (a to je vrlo često), njegova mama odmah ide po maslac iz zamrzivača. Reže ga na fete debljine do pola centimetra i stavlja na mjesto udarca


Jučer sam bila u posjeti kod prijateljice i u jednom trenutku je otišla nešto kupiti u dućan. Ostala sam s njezinom obitelji iz Njemačke koja slabo govori engleski, a i moj u zadnje vrijeme nešto šteka. U jednom trenutku unučica od prijateljice se snažno udarila čelom o rub stola. Koža na sreću nije pukla, ali je bilo očito da će narasti jako velika čvoruga. Dok su roditelji trčali po led, ja sam prebirala po riječima kako se kaže maslac i kombinirala pitanje imaju li ga u dubokom.
Što je na stvari... Moja sestra, koja ima živahnog dječaka sličnog uzrasta, uvijek ima u zamrzivaču jedan maslac. Kada se nećak negdje lupi, padne ili natuče (a to je vrlo često), ona odmah ide po maslac iz zamrzivača. Reže ga na fete debljine do pola centimetra i stavlja na mjesto udarca. Hladni maslac se naravno topi od topline tijela, ali i povišene temperature koja se javlja na mjestu udarca. Ako je potrebno, ponavlja se postupak s još jednim, dva komada maslaca. Koliko sam ja vidjela, skoro je zagarantirano da neće biti čvoruge niti otekline, da se neće napraviti podljev ni ružna modrica. Samo se mora vrlo brzo reagirati.
Ovo se naravno može koristiti i za odrasle kada se udare u nogu, ruku, glavu, u oko i slično kod radova u vrtu i oko kuće.
Ovaj jednostavan način samopomoći uspješno koriste mnogi ljudi, ali još više ih ne zna za to ili se jednostavno ne sjete. Podsjetite pogotovo roditelje male djece na ovu bezopasnu, a efektivnu metodu.
Navodno se umjesto maslaca može koristiti i margarin koji je znatno jeftiniji, no ne znam da li apsolutno zamjenjuje sve prednosti maslaca. Trebalo bi zalediti oba pa provjeriti. Ako to učinite, javite povratno informaciju!